2020. július 04., szombat
Ulrik

Életmód

Sun Lili: A közönség az én tanítóm

Magyar artista osztályt indít Pekingben állami ösztöndíjjal a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ 13-14 éves magyar gyerekek számára. A Lokálnak Sun Lili, a Pekingi Nemzetközi Artistaképző Iskola kreatív igazgatója mesélt az együttműködésről.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ folyamatosan várja azoknak a diákoknak a jelentkezését, akik szívesen tanulnának szeptembertől egy 14 fős osztály tagjaként a világ egyik legjobb artista iskolájában. A tanév díja ötmillió forint, de az összeg 90 százalékát az állam állja, a fennmaradt 10 százalék – azaz 500 ezer forint –  önköltséges. Sun Lili cirkuszművész 60 éve van a pályán, hatalmas tapasztalattal rendelkezik a külföldi fiatal artisták képzésében is.


Sun Lili cirkuszművész 60 éve van a pályán (VIP Média)

 

Mit kell tudni az önök intézményéről? Hova érkeznek a magyar fiatalok?

Az önök kulturális államtitkára, Fekete Péter úr, aki kiváló cirkuszi szakember és maga is művész, hosszú időt töltött az iskolánkban, és mindent alaposan megnézett. Az oktatás mellett a környezetet, az infrastruktúrát, a tantermeket, a diákok és a tanárok szálláshelyét is szemügyre vette, és nagyon meg volt elégedve. A körút végén azt mondta, hogy kiváló képzési lehetőség lehet a magyar diákok számára a Pekingi Nemzetközi Artistaképző Iskola. Iskolánk 1996-óta a nemzetközi cirkuszi diákcsereprogram központja. Az első diákok azok a jakut művészek voltak, akik a 13. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is fellépnek, és nemrég vendégszerepeltek a Fővárosi Nagycirkuszban. Az elmúlt 24 évben összesen 88 országból érkeztek artista növendékek, hogy az intézményben tanulhassanak. Ennél a művészetet és sportot vegyítő szakmánál nagyon fontos, hogy mekkora embertömeget tudhat maga mögött. Oroszországban és Kínában sok ember van, sok tehetség küzd a helyekért, lehet válogatni. Magyarország ehhez képest pici ország, mégis bármerre járva a világban találkoztam magyar artistákkal, ők mindig magas színvonalat képviseltek. Ez azt jelenti, hogy itt remek emberanyag van, a csereprogram megvalósulása pedig azt jelzi, hogy a magyar kormány azzal, hogy az ügy mellett áll, hozzájárul a fejlődéshez.


Sun Lili asszony rendszeres zsűritag a cirkuszfesztiválokon (VIP Média)

Hogy telik egy tanítási nap? Mit tanulnak a diákok?

Egyelőre nem tudom a hozzánk érkező, kiválasztott magyar diákok életkorát, pedig ez nagyban meghatározza a szakmai programot. Három év a tervezett program, ennyi idő alatt komoly, előadásképes produkcióra tudjuk felkészíteni őket. Amikor megérkeznek hozzánk a fiatalok, először a tanárok felmérik a személyes adottságaikat. Van, akinek a labda elkapási képessége a jó, van, aki laza, más hajlékony, és még sorolhatnám azokat a képességeket, amelyekre a megfelelő számot fel lehet építeni. Az első feladat ezeknek a közös felfedezése.  A külföldi diákok egyébként saját kollégiumban laknak, kétszemélyes szobákban. Több mint húsz olyan mestertanár van, akik csak a külföldi diákokat oktatják. Heti két napban nem szakmai tárgyakkal foglalkoznak, a hét többi napján akrobatikát tanulnak. Az angol a kötelező nyelv, és van például életmódóra, ahol azt tanulják meg, hogyan kell táplálkozni, mikor kell lefeküdni, hogyan kell testben és lélekben egészségesen élni. Az itt kialakult szakmai kapcsolatok nagyon erősek, hiszen ebben az életkorban köttetnek a legmélyebb barátságok.

A 13. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűritagjaként most egy hetet tölt a fővárosban. Hogy tetszik önnek Budapest?

Ötödik alkalommal vagyok Budapesten. Csodálatos város, nagyon szeretem. Emlékszem a Lánchíd oroszlánjainak a történetére is: állítólag a hídavatón egy kisfiú vette észre, hogy nincs az oroszlánnak nyelve. Fantasztikus történelemmel és gyönyörű épületekkel rendelkező város ez, ahová mindig szívesen jövök vissza. Harmadik alkalommal vagyok zsűritag a cirkuszfesztiválon, ami egy nagyon rangos megmérettetés.

Az első külföldi diákok azok a jakut művészek voltak, akik a 13. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is fellépnek (VIP Média)

 Milyen szempontok alapján értékeli a produkciókat?

Egy produkcióra 20 pontot lehet adni: 10 pontot a szakmai megvalósításra, és 10 pontot a művészi előadásmódra. 60 éve vagyok artista, 9 évesen, 1959-ben kezdtem ezzel foglalkozni, úgyhogy van szemem hozzá. Amikor valaki megmozdítja a csuklóját, már látom, hogy milyen lesz a produkció színvonala, de nagyon komolyan veszem a bírói feladatot. Szeretnék minden versenyzőnek magas pontszámot adni, hiszen tudom, hogy mennyi munka és mennyi áldozat van egy számban, de igyekszem megtalálni az egyensúlyt. Azt szoktam mondani, hogy a közönség az én tanárom, hiszen ez egy előadóművészet. Fontos, hogy a néző hogyan reagál, hiszen lehet, hogy rengeteg belefektetett energia van egy előadásban, de ha a nagyérdemű nem élvezi az előadást, akkor nem született meg a lényeg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szúnyogok ellen természetes módszerekkel!

  Szúnyogok ellen természetes módszerekkel!

  A szúnyogirtás minden korszaknak egy sajátos tevékenysége, enélkül a nyári estéket nemigen ússzák meg az emberek. Csapdosni ide-oda, szidni a kellemetlenkedő zümmögőket, úgy tűnik, sosem megy ki a divatból. Eme lények szívósak, szaporák.

 • Ruhára és autóra gyűjtenek a fiatalok

  Ruhára és autóra gyűjtenek a fiatalok

  Egyre tudatosabban spórolnak a fiatalok. Az OTP Bank megbízásából készült most egy kutatás, amelyből kiderült, hogy melyek a legfontosabb takarékossági szempontjaik.

 • Így erősítse felsőtestét és mellizomzatát!

  Így erősítse felsőtestét és mellizomzatát!

  Mind a nőknek, mind a férfiaknak fontos, hogy a súlycsökkenésük mellé kidolgozott legyen a felsőtestük. A hölgyek minden bizonnyal örülnek annak, ha vannak olyan tornagyakorlatok, amelyek korrekciós műtét nélkül segítenek karban tartani a megereszkedett melleket. Tíz tornagyakorlatot ajánlanak, hogy segítsenek a női idomokat feszesíteni.