EUR: 354,96 Ft
CHF: 331,12 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb XX.kerület XXI.kerület XXII.kerület XXIII.kerület

Szabó Gyula emlékét őrzik egykori lakóhelyén

 

Szabó Gyulát budafoki otthonában az ugyancsak itt élő Czimbal Gyula fotóművész fényképezte (Fotó: Czimbal Gyula/MTI)

A magyar kultúra napja alkalmából felavatták Szabó Gyula portréját a Budafok-Tétényi Művelődési Központ Klauzál Házban. Korábban előző lakóhelyén, a Józsefhegyi utcai ház falán helyeztek el emléktáblát a tiszteletére.

A budafoki Klauzál Házban tartott szoboravatáson Szabó Gyula színművész özvegye, Pálma asszony mellett Zsófi lánya és Gyuszi fia is ott volt, sőt Zsófit párja és kisfiuk, Mendel is elkísérte.


– Megtiszteltetés ez a családunknak, nagyon örülünk neki. Apu nem is olyan rég kapott emléktáblát a korábbi lakóhelyén is – mondta Szabó Zsófi, aki a munkát és a családot egyeztetve jelenleg Budafok és Nyíregyháza között ingázik.

Szabó Gyula 1992-től haláláig, 2014-ig élt Budatétényben, a Rákóczi utcában.


– Apu nagyon szeretett itt lakni. Számomra is fontos ez a hely, magam 28 éve itt élek, s itt is dolgozom, a Klauzál Házban tanultam meg annak idején úszni, itt tanultam balettozni, itt nőttem fel – tette hozzá Szabó Zsófi.

Nekünk a szomszédunk volt, itt élt köztünk

A portrészobrot az ugyancsak a XXII. kerületben élő Huber József szobrászművész készítette, úgy hogy a tervekről annak idején egyeztetett a színésszel, aki még életében látta a művet, és meg volt vele elégedve. Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere hangsúlyozta, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színészóriás, érdemes és kiváló művész olyan szerepet töltött és tölt be a mai napig a kulturális életben, amelyhez hasonlót csak nagyon kevesen tudhatnak magukénak.

– Nekünk elsősorban a szomszédunk volt, itt lakott köztünk. Bárki találkozhatott vele a pékségben, jómagam taníthattam gyermekeit úszni. Szeretett itt élni, mert valószínűleg szülőföldjére emlékeztette a mi kisvárosunk a nagyvárosban.

Legendás szerepek

Buga Jakabként…

Ó volt a Tenkes kapitányának Buga Jakabja, a Robog az úthenger Józsija, Columbo hadnagy magyar hangja. A gyerekek ismerhetik a Frakk, a macskák réméből vagy a Magyar népmesék narrátoraként, amellyel a Nagy Mesemondó címet is kiérdemelte.

 

Emléktábla a Józsefhegyin

A Kossuth-díjas és a Nemzet Színésze elismerésben részesült Szabó Gyula színművész tiszteletére emléktáblát helyeztek el egykori lakhelyén, a Józsefhegyi u. 24. számú ház falán. Az emléktáblát Stremeny Géza szobrászművész készítette.

Szabó Gyula özvegye, Pálma asszony és Hegedűs D. Géza (Fotó: nemzetiszinhaz.hu)

Kapcsolódó Cikkek