2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Miskolc

Száz éve született a nemzet színésze

Salgótarján – A száz esztendeje született Zenthe Ferenc színművész, érdemes művész emlékéve lesz az idei Salgótarjánban: a nevét viselő színház és a város önkormányzata csaknem húsz programot rendez. 

Az emlékévben egyebek mellett drámapályázatot írnak ki, könyvet jelentetnek meg, valamint elkészül a Zenthe-tortaszelet, és a Zenthe-emlékérmet is kiadják.


A programokról tartott salgótarjáni sajtótájékoztatón ifjabb Zenthe Ferenc, az emlékév fővédnöke felidézte, hogy édesapját mindig szeretet vette körül, és neve a későbbi generációk számára is ismert maradt. Ezért sokat tesz a salgótarjáni társulat is – tette hozzá.

– Januárban nyílt drámapályázatot hirdetnek meg, olyan műveket várnak, amelyek Zenthe Ferenc filmjeiből merítik témájukat, emellett megjelentetik a salgótarjáni színjátszás és a Zenthe Ferenc Színház történetét feldolgozó könyvet. A városi Dornyay Béla Múzeum kiállítást rendez áprilisban, a színház pedig a tájelőadások helyszínein vándorkiállításon mutatja be névadója életét. Egyházi koncertet is szerveznek a művész születésnapjának tiszteletére, szeptemberben a filmjeit vetítik az Apolló moziban. Ősszel diákok számára rendeznek vetélkedőt Salgótarján színjátszásából és Zenthe Ferenc életéből – ismertette a programokat Simon Lajos, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház igazgatója.


A Zenthe Szalon 2015-ben jött lére, ahol kamara- és pódiumestek, felolvasó színházi estek kapnak helyet
MTI Fotó: Komka Péter

Április 23-án, a színművész születésnapjának előestéjén díszvacsorát tartanak jeles színházi személyiségek, pályatársak és a nemzet színészei részvételével a művelődési központ üvegcsarnokában. Hagyományosan koszorúznak Zenthe Ferenc sírjánál a Farkasréti temetőben, április 24-én, 26-án pedig Zenthe-emléknapot tartanak Salgóbányán – derült ki a rendezvény sajtótájékoztatóján.

Igazi színészlegenda

Zenthe Ferenc (1920–2006) Salgótarján salgóbányai városrészében született. Első filmszerepét Nagy Sándor honvédtábornokként 1953-ban alakította, a Föltámadott a tengerben. Játékfilmben utoljára a Magyar vándor című alkotásban szerepelt, 2004-ben. Legnagyobb ismertséget hozó filmsorozata A Tenkes kapitánya volt, de a Szomszédok című teleregényben és A Szabó család című rádiósorozatban is szerepelt.

Az ország Taki bácsija
Forrás: MTV

 

Emlékérem is készül

A Magyar Posta a Jeles magyar előadóművészek sorozatban bélyeget bocsát ki áprilisban Zenthe Ferencről, Salgótarjánban elkészül a Zenthe-tortaszelet, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Nógrád Megyei Szervezete pedig Zenthe-emlékérmet ad ki a színházzal közösen, az önkormányzat támogatásával. A bronzérme előlapján a színművész portréja, hátlapján szülőháza látható majd.

Szülőhelyén szobrot állítottak a tiszteletére

Zenthe Ferenc tiszteletére Salgótarjánban 2006-ban emlékparkot alakítottak ki, ahol két évvel később a mellszobrát is felavatták. 2012-től minden évben Zenthe-emléknapot szerveznek, a 2012-ben megalakult színház Zenthe Ferenc Emlékplakett elnevezéssel alapított díjat. Salgóbányán emlékszobában is bemutatják a nemzet színésze gyerekkorát, életét, munkásságát.

Zenthe Ferenc mellszobra Salgóbányán, az Erdészház udvarán
Fotó: Lokál archív

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.