EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Belföld

Századvég: Aggályos a Magyar Helsinki Bizottság működése

A Századvég Alapítvány szerint aggályosnak tekinthető a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) és más külföldről finanszírozott nem kormányzati szervezetek (ngo-k) működése a magyar jogbiztonság és a nemzeti szuverenitás megőrzése szempontjából.

A Századvég pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az alapítvány elkötelezett a nemzeti szuverenitás, a jogbiztonság és az átláthatóság mellett, ezért “ngo-radar” néven, monitoringrendszerben folyamatosan elemzi az említett szervezetek magyarországi működését.


Felidézték: korábbi elemzésük rávilágított, hogy a Magyar Helsinki Bizottság 2018-ban mintegy félmilliárd forint támogatást kapott különböző külföldi szervezetektől.

Az MHB-t nem csak a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok finanszírozzák, megbízói között megtalálható például az Európai Bizottság is – írták. Utóbbi több tízmillió forinttal támogatott egyebek mellett olyan programokat, mint “a gyanúsítottak és vádlottak jogainak erősítése” vagy “hozzáférés a jogi segítséghez és a rehabilitáláshoz menedékkérőknek” – tették hozzá.

A Holland Királyság Nagykövetsége pedig a támogatás ellentételezéseként kutatást rendelt meg az MHB-tól a magyar bíróságok függetlenségéről, az ENSZ pedig azzal bízta meg a “Soros-szervezetet”, hogy a menedékkérők jogvédelemhez való hozzáférésének megfelelőségét vizsgálja – közölték.

A Századvég kommünikéjében megállapította, hogy “figyelembe véve a Magyar Helsinki Bizottság szövevényes finanszírozási hátterét és minimális társadalmi beágyazottságát, valamint azt a körülményt, hogy az ngo-k elsősorban külföldi finanszírozóik iránt tartoznak elszámolással, tevékenységük aggályosnak tekinthető a magyar jogbiztonság és a nemzeti szuverenitás megőrzése szempontjából”.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek