EUR: 337,17 Ft
CHF: 317,74 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Egyéb Szeged

Szeged is központ

Megújul az elitképzés a magyar kézilabdasportban, hat helyszínen jönnek létre akkreditált akadémiák idén, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) emellett akadémiai alközpontok kiépítését is tervezi a jövőben.

Szeged – Az MKSZ csütörtöki közleménye szerint idén hat központban folytatódik, illetve válik akadémiai rendszerűvé az utánpótlásképzés a sportágban. Budapesten az FTC, Debrecenben a DVSC, Győrben a Győri Audi ETO, Szegeden a MOL-Pick Szeged, Balatonfüreden és Veszprémben a Balatonfüredi KSE és a Telekom Veszprém közös vezetésével, Balatonbogláron pedig a Nemzeti Kézilabda Akadémia (Neka) rendszerében folytatódik a kézilabdázók képzése 14 éves kortól.


Mikler volt a legjobb )fotó: FB/pickhandball)

– Sportági szempontból történelmi jelentőségű döntés született az akadémiai rendszerről szóló jogszabállyal, állami támogatással az elitképzés új lendületet ad az utóbbi években rengeteget fejlődő utánpótlásképzésnek és a műhelyeknek – emelte ki Novák András, az MKSZ operatív igazgatója.
Hozzátette, a Neka, amellett, hogy képzési központ marad, az akadémiai logikában klubként működik tovább, az MKSZ-től szakmailag függetlenül, ám az ott már felépült infrastruktúra és képzési rendszer „értékes része a nagy egésznek”, kiemelt jelentőségű a sportágon belül.
– Jó esély van rá, hogy képzett magyar tehetségek kerülnek ki az akadémiákról, az eddiginél is többen, ami csak pozitívan hathat a válogatottakra és a bajnokságokra is – mondta az operatív igazgató.
A szövetség a Kézilabda az iskolában program alapjaira építve együttműködési megállapodást kötött a Magyar Diáksport Szövetséggel, hogy az ország szinte minden iskolájába eljuthasson a sportág akár szabadidős mozgásformaként, akár versenyszerű formában.

Mikler megint bravúros volt


Jó formában van Mikler Roland, a MOL-Pick Szeged és a magyar válogatott kapusa, aki az oroszok elleni győztes mérkőzésen – elsősorban a fináléban bemutatott bravúros védései miatt – kiérdemelte a mérkőzés legjobb játékosa címet.

– Ebből az egész sportág profitálni fog. Biztos vagyok benne, hogy olyan komplex rendszert építünk fel közösen, amelyhez fogható még nem volt a hazai kézilabdázásban – vélekedett Novák András.

Kapcsolódó Cikkek