EUR: 358,55 Ft
CHF: 339,26 Ft
2020. április 02., csütörtök
Áron

Külföld

Szörnyű! Parazita végzett 300 ritka teknőssel

Csaknem 300 ritka tengeri teknőssel végzett egy betegség, amelyet algákban előforduló paraziták okoztak.

Ez derült ki azon teknősök boncolásából, amelyeket az elmúlt hetekben találtak elpusztulva a Mexikó déli részén elterülő Oaxaca állam különböző partszakaszain – közölte a mexikói államügyészség környezetvédelemért felelős hivatala.


A Csendes-óceán ezen partszakaszán karácsonykor vörös dagály pusztított, azaz jelentősen megnövekedett a vörös algák mennyisége. Ezek a mikroszkopikus egysejtű élőlények idegmérgeket termelnek, veszélyesek a tengeri faunára. A szakértők szerint lebénították a teknősöket, amelyek így többé nem tudtak levegőt venni.

A vörös dagály jelensége akkor jelentkezik, amikor az óceán vizének felső rétege meleg, alig hullámzik, kisebb a só koncentrációja, így növekszik az algák számára hasznosítható tápanyagtartalom.

A 292 elpusztult egyed a csendes-óceáni levesteknős (Chelonia agassizi) vagy az olajzöld fattyúteknős (Lepidochelys olivacea) fajhoz tartozik. Huszonhét teknőst sikerült megmenteni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Elhunyt Ellis Marsalis Jr.

    Elhunyt Ellis Marsalis Jr.

    Elhunyt Ellis Marsalis Jr. amerikai dzsesszzongorista és zenetanár. A műfajban híres Marsalis család feje 85 éves volt és a koronavírus következtében halt meg szerdán egy New Orleans-i kórházban.

  • Újabb szigorításokat vezettek be a nyugat-balkáni államokban is

    Újabb szigorításokat vezettek be a nyugat-balkáni államokban is

    Szerbiában a közvetlen érintkezéssel járó tevékenységet végzők üzleteit zárták be, Montenegróban hiteltörlesztési moratóriumot vezettek be az új típusú koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák kezelésére, míg Bosznia-Hercegovina és Horvátország csütörtökön lezárta húsz közös határátkelőhelyét.