2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb XX.kerület XXI.kerület XXII.kerület XXIII.kerület

Támogassuk a mentorokat, hogy megmaradjon a tanoda!

600 óra figyelem és törődés mottóval hívta összefogásra a civileket a csepeli Kompánia Alapítvány által működtetett tanoda, ahol a szomszédos kerületekből, Soroksárról, Pesterzsébetről is fogadják a segítségre szoruló diákokat.

A Kossuth Lajos utcai Dominó Tanoda mentorai hátrányos helyzetű gyerekekkel tanulnak és játszanak minden nap, segítve, támogatva, felzárkóztatva őket. Ezúttal arra kérték az itt élőket, hogy ők segítsenek abban, hogy a mentorok folytathassák a munkát. „Gyűjtsünk össze együtt 600 órányi törődést, azaz egy hónapnyi mentori munkát a tanoda gyermekeinek! Számukra a játék és ajándék helyett sokkal fontosabb az a figyelem és szeretet, amit mentoraiktól minden nap megkaphatnak!”


Bukás helyett szakács

Zsófi 11 éves volt, amikor először járt a Kompánia tanodájában. 4. osztályba készült, de év végén megbukott matekból és angol nyelvből. Édesanyja elkeseredett volt, hisz csak négy hét maradt a felkészülésre, hogy a kislánynak ne kelljen évet ismételnie. A tanoda mentorai egyéni fejlesztési tervet dolgoztak ki Zsófinak, naponta találkoztak, tanultak vele. Zsófi végül matematikából kettest és angolból hármast kapott.  Az igazi munka azonban csak ekkor kezdődött. Szeptembertől állandó tagja lett a napi tanulószobának. Amikor a tanodába jelentkezett, nehéz családi körülményei miatt nagyon rossz mentális és fizikai állapotban volt. Fejlesztésénél a tanoda mentorai ezt is figyelembe vették. A tanoda második család lett a kislány számára. Integrációja során kinyílt, a közösségi élet egyik mozgatórugója lett. Most 17 éves, 11.-es a középiskolában, szakácsnak készül.

 

Naponta 35 Zsófi

A Kompánia tanodájának mentorai 35 „Zsófival” foglalkoznak 6 órában nap mint nap, hogy felkészítsék őket az iskola és az élet kihívásaira. Ez heti szinten 150, havonta 600, míg éves szinten összesen 7200 mentori órát jelent.  A mentorok munkája a gyerekek számára pótolhatatlan, hisz a segítségükkel lehetőséget kapnak, hogy felzárkózzanak a szerencsésebb hátterű társaikhoz. Ezért a megfelelő munkaerő biztosítása szervezeti szinten a legfontosabb és egyben legnehezebb kiadás a tanoda életében.

 

Alternatív klub

A Dominó Alternatív Ifjúsági Klub és Tanoda célja elsősorban a szociokulturálisan vagy szociálisan hátrányos helyzetű, 10–16 éves gyermekek, fiatalok pedagógiai és mentálhigiénés fejlesztése. Ennek elérése érdekében a Kompánia Alapítvány a tanodába betérő, érdeklődő, segítséget kérő gyermekek, fiatalok számára egy megtartó közösség kialakítását, megerősítését, valamint személy szerint minél magasabb szintű pedagógiai- és mentálhigiénés támogatáshoz történő hozzájutásának segítését biztosítja.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.