EUR: 353,39 Ft
CHF: 332,30 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Belföld

Támogatja a hálapénz kriminalizálását a Magyar Rezidens Szövetség volt vezetője

Egy népszavazáson természetesen a hálapénz kriminalizálására voksolnék, de ehhez megfelelő bérezésre van szükség ezen a területen – mondta Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség volt vezetője az Origónak.

Mint arról korábban a Lokál is beszámolt, a hálapénz kriminalizálását javasolta a Magyar Orvosi Kamara.


Csak abban az esetben támogatom a hálapénz kriminalizálásának a bevezetését, ha az orvosi és ápolói bérek tisztességes és elvárt szintre emelkednek – minderről Dénes Tamás beszélt az Origónak. Természetesen, ha megfelelő bérezés lenne Magyarországon ezen a területen, akkor egy népszavazáson a hálapénz kriminalizálására igennel szavaznék – tette hozzá. A Magyar Rezidens Szövetség (MRSz) volt elnöke szerint Magyarországon egyébként csak az Országgyűlés többségének a támogatásával lehet ilyen javaslatot törvényerőre emelni.

Dénes Tamás arra is emlékeztetett, hogy az akkor általa vezetett MRSz 2013-ban indított átfogó akciót a hálapénz ellen. 2011 ben a ProSanitatis, veszprémi egyesület képviselőjeként népszavazást is kezdeményezteka hálapénz eltörlése érdekében de az Országos Választási Bizottság elutasította a beadványukat, és az Alkotmánybíróság nem adott helyt a fellebbezésnek, így ez a kezdeményezés akkor kudarcba fulladt.

A kormany.hu-n ma megjelent beszámoló szerint folytatódtak a tárgyalások az egészségügyi béremelésekről. A közlemény szerint a kormány számára kiemelten fontos terület az egészségügy, a kormány elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülésének javítása mellett. Kiemelt témaként szerepelt a megbeszélésen  a MOK által 2019-ben a paraszolvencia kivezetése érdekében benyújtott bértáblájának módosítási igénye, és a gazdasági-műszaki és háttérszolgáltatást nyújtók bértáblája is – számol be az Origo.

Kapcsolódó Cikkek