EUR: 355,20 Ft
CHF: 332,21 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb

Tanítsuk meg a gyerekeket megvédeni magukat

Mit tegyenek a kicsik, ha megrúgják, megharapják az óvodában, vagy fellökik az iskolában, esetleg a csúszdáról leszorítják a nagyobbak? A szakértő szerint néhány egyszerű technika elsajátításával a gyerekek eredményesen tudják megvédeni saját magukat és énhatáraikat.

A közösségi agresszivitás szinte minden bölcsődében és óvodában megjelenik. A gyerekek egyszer az áldozat szerepébe kerülnek, máskor pedig éppen ők okoznak fájdalmat a másiknak. A kooperatív technikák a megelőzés szempontjából a lehető legjobb választások, a ténylegesen kialakult konfliktusok esetében azonban már nem hatékonyak. Mit lehet ilyenkor tenni? Mire tanítsa a szülő a gyermekét, hogy ne legyen áldozat és ő se bántson másokat? Ezeket a kérdéseket tisztázza Magyarország első önvédelmi mesekönyve.


– Immáron öt éve tartok óvodásoknak önvédelmi órákat. Bátran kijelenthetem, hogy az esetek túlnyomó többségében azokat a gyerekeket hozzák hozzám, akiket bántanak az óvodában vagy a bölcsődében – mondja Kovács Ildikó önvédelmi szakértő. Hozzáteszi: 3–4 alkalom után már a gyerekek határozottan tudják jelezni a határaikat. Természetesen a szülői beszélgetések, a szülői, illetve pedagógusi segítség ezekben a helyzetekben nagyon fontos. – A gyerekek civakodnak, meghúzzák egymás haját, egy-egy játékért akár még arra is képesek, hogy a falhoz szorítsák a társukat. Aztán ott van a vicceskedésnek szánt, ám annál veszélyesebb táskavisszahúzás, de a kicsiknél nem egyszer fordulnak elő dühkitörések, amelyek rombolásban, rugdosásban, sőt, akár harapásban is megnyilvánulhatnak – magyarázza a szakértő. A Kalandos Hétköznapok – Önvédelem gyerekeknek című mesekönyvben ezek a szituációk elevenednek meg a kicsik által a mindennapokban jól ismert helyszíneken, így felnőtt segítséggel érdemben el tudják sajátítani egyrészről a helyes viselkedési formákat, másrészről az énhatár védelmének legegyszerűbb technikáit verbális és non-verbális formában.

 Az önvédelem olyan tudás, amelyet mindenkinek el kellene sajátítania. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő közel másfél évtizede űz többféle harcművészeti stílust és küzdősportot, nyolc éve pedig speciális, női önvédelmi képzéseket is tart. Évente mintegy 150 előképzettséggel nem rendelkező tanítványt készít fel fizikálisan és mentálisan. A képzésein elsajátított védekező technikákat a résztvevők éles helyzetekben is eredményesen alkalmazzák.

Kapcsolódó Cikkek