2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Belföld

Tarlós: Sorskérdésekről szavazunk 2022-ben

Tartalmas interjút adott Tarlós István korábbi főpolgármester a Magyar Nemzetnek, amelyben érintette többek között a 3-as metró ügyét, a főváros adósságát, a Lánchíd körül kialakult ügyet, de beszélt a klímaváltozásról, a 2022-es országgyűlési választásról, illetve a Momentumról is.

Tarlós István szerint téves mondatok hangzottak el a 3-as metróról, valamint a főváros adósságáról is. Ami a metrót illeti Tarlós közölte, hogy a metrókocsik korróziós hibáját, amit csak a három prototípus-szerelvénynél fedeztek fel a 37 kocsi közül, az oroszok garanciálisan kijavítják, az a budapestieknek egy fillérjébe nem kerül.


Az elmúlt időszakban az ellenzékiek mantraként kezelték, hogy Budapestet Karácsony Gergely főpolgármester százmilliárdos adóssággal vette át. Tarlós helyretette a tévedéseket.

„A városvezetés egy részének nem világos, mi a különbség a működési adósság, illetve a fejlesztési hitel között. A jelenlegi adósságnak több mint a duplájával kellett átvennünk a várost 2010-ben, és ebből a tartozásból több mint hetvenmilliárd forint működési célú volt. Mi 2019-ben nulla működési hitellel adtuk át a fővárost, ráadásul a fejlesztési hitelkeret – ami szintén lényegesen alacsonyabb – nagy része is csak formálisan szerepel a költségvetésben, az még nincs felhasználva” – fogalmazott Tarlós.


A beszélgetés során a Lánchíd kérdése is szóba került. Karácsony Gergelyék pluszforrásokat szeretnének kérni a felújításra a kormánytól, emellett felmerült, hogy gyalogoshidat csinálnak belőle. Tarlós szerint műszaki okokból erősen vitatható lenne az átalakítás.

„Az átkelő gyalogoshídként nem tud jól működni, hiszen a láncok, a tartók miatt a sétáló turistáknak a jelenlegi útpályáról a panoráma élvezhetetlen. A Lánchíd a városvezetés végső döntésétől függetlenül gyalogoshídnak nem alkalmas” – vélekedett a volt főpolgármester, hozzátéve, hogy a szerkezet korróziója nem fog attól megállni, hogy az autók helyett csak járókelők, biciklisták fogják használni, és a felújítás is idővel többe fog kerülni.

A klímaváltozás körül kialakult helyzet kapcsán Tarlós emlékeztetett, hogy Budapestnek két éve van a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott klímastratégiája, bár ezt agyonhallgatja az ellenzék. A volt főpolgármester beszélt a 2022-es országgyűlési választásról is, amelyen szerinte sorsdöntő kérdésekről is döntünk majd.

„Sorskérdésekről is szavazunk: a népességkeveredést okozó illegális bevándorlásról, a nemzetállamiságról, a hagyományos európai és benne a magyar kultúráról és szokásjogról, a családmodellről és a családpolitikáról. Ezek azok a kérdések, amiket a jövő generációk érdekének megfelelően képvisel a miniszterelnök és a kormány” – sorolta, hozzátéve: a Momentum és a DK épp az ellenkezőjét hangoztatja. Tarlós elmondta, hogy a Momentum mögött gyakorlatilag semmilyen teljesítmény nincs, pillanatnyilag a legveszedelmesebb és leggátlástalanabb álláspontot képviseli az említett sorskérdések tekintetében.

A Miniszterelnökség átveszi a Budapestinfót

A Miniszterelnökség a jövőben rendszeresen tart majd Budapestinfókat, amelyen az új, karakteres Budapest kormányzati program részleteit ismertetik majd – jelentette be Fürjes Balázs, a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Ismeretes: Tarlós István főpolgármester által évekkel ezelőtt bevezetett heti rendszerességű sajtótájékoztatót Karácsony Gergely beszüntette.

 

Folytatódott a politikai tisztogatás

Csütörtöktől Zakar András a Főkert Nonprofit Zrt. új vezérigazgatója – közölte a főpolgármesteri hivatal. A korábbi vezető, Szabó József tíz éve dolgozott a cég élén. Megyeri Szabolcs kertészmérnök egy korábbi Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy a körülmények arra utalnak, hogy a főváros kertészeti cégének élére politikai, nem pedig szakmai kinevezett kerül majd. A főpolgármester korábban indoklás nélkül eltávolította Mitnyan Györgyöt a Főtáv éléről, majd a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőjét, Nagy László Albertet is menesztették. Utóbbi helyére Mártha Imrét, Bajnai Gordon bukott miniszterelnök volt emberét ültették. Emellett a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. élére – mindössze háromnapos pályáztatási határidővel – Walter Katalint, Bajnai Gordon volt kabinetfőnökét és a Soros-egyetem egykori vezérigazgatóját nevezték ki.

Kapcsolódó Cikkek