EUR: 355,22 Ft
CHF: 332,31 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Életmód

Tedd le a cigit és a hisztit!

Na, szóval itt van ez az új esztendő. Történelmileg sem mellékes – lásd a trianoni békediktátum aláírásának centenáriuma – meg magánéletileg sem, ha az embert a gyerekei és ismerősei kaján vigyorral szájuk szegletében figyelmeztetik arra, amit ő maga is nagyon pontosan tud: idén lesz a napja annak, amikor fél évszázaddal azelőtt megszületett. Egy szó mint száz: van apropó sok minden végig gondolására 2020-ban.

Kezdjük azzal, hogy fatornyos falunk polgármesterének kérése nem pusztába (pilis hegyekbe) kiáltott szó volt az óév utolsó napján, hanem értő fülekre talált. Egy petárda nem sok, annyi nem durrant a mámoros éjszakán. Jó, a tűzijáték még eluralta az éjfél és hajnali 1 óra közötti perceket (ha egyszer valaki elmagyarázná nekem, hogy ebben mi a jó…), de az utcai petárdázások teljesen megszűntek. És – láss csodát! – átfordult a világ e nélkül is 2019-ről 2020-ra, felkelt a nap és elkészültek a lencselevesek is.


Bízom benne – jó, naív vagyok meglehetősen -, hogy csökkentett mennyiségű tűzijáték fogja 2021 hajnalán idegesíteni a falu kutyáit és polgárait.

Ezekben a napokban nagy divatja van a fogadalmaknak. Leteszem a cigit, nem verem az asszonyt stb. Van aki ezt kissé kapatosan és hangosan teszi, más magába fordul és fejben próbálja összegezni a tervezett változásokat.


Mondjuk a személyes elhatározás önmagában kevés. Az csak akkor érvényesülhet, ha körülmények sterilek és változatlanok lesznek, de egy esztendővel ezelőtt még kenyérre kenhető 3 éves kisfiú most éppen a dackorszakát élő négyéves – így aztán a körülmények is alaposan változtak… A lényeg tehát: akarni kell. Ha már megvan az akarat, akkor lesz változás is. És nem szabad hisztizni, feszültté válni, ha esetleg lassabban megy végbe, mint azt papíron megterveztük…

A magunkba nézés képessége és tudása a legnagyobb változás. Ha ez megvan, akkor minden megvan. és akár még egy cigire is rá lehet gyújtani, függetlenül a hangzatos fogadalomtól. Mert nem az a lényeg.

Hanem a belső.

Kapcsolódó Cikkek