EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Belföld

Teleszemetelik a multicégek a Földet

A Földet elárasztó műanyag szemét nagy részét globális multicégek termelik. A nemzetközi nagyvállalatok az elmúlt évek hangzatos ígéretei ellenére továbbra sem csökkentették az eldobható műanyagok mennyiségét, pedig a PET-palackok csak több mint 400 év után bomlanak le, és maximum 2 alkalommal lehet azokat újrahasznosítani. A magyar kormány azt szeretné, ha nem az emberek, hanem a klímarongálók fizetnék meg a klímasemlegesség árát.

Olyan nemzetközi multicégek vezetik a világ legnagyobb műanyagszennyezőinek listáját, mint a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo – derül ki a Break Free From Plastic mozgalom jelentéséből. Az eredményeket 51 ország 484 szemétszedését követő márkavizsgálat alapján határozták meg. Mindebből kiderül, hogy a multik az elmúlt évek hangzatos ígéretei ellenére továbbra sem csökkentették az eldobható műanyagok mennyiségét, pedig a PET-palackok csak több mint 400 év után bomlanak le, és maximum 2 alkalommal lehet azokat újrahasznosítani.


A fentihez hasonló eredményt közölt tavaly a Forbes, az ő listájukon is a Coca-Cola vezet, évi 3 milliárd tonna műanyag palack gyártásával. Ez percenként 200 ezer palackot jelent. Ennek ellenére a vállalat fenntarthatósági vezetője, Bea Perez a BBC-nek azt mondta, hogy nem tervezik a csomagolásaik megváltoztatását.

fotó: Ripost

– Az emberek még mindig a műanyagot akarják, visszazárhatósága és kis súlya miatt – fogalmazott a Magyar Hírlap szerint. Bea Perez hozzátette: a Coca-Cola érzékeli a problémát, de a vásárlóik nagyobb része tart igényt a klasszikus műanyag palackokra, nem törődve a környezetszennyezéssel. Elmondta, hogy ha most változtatnának, azzal sok vásárló elidegenedne tőlük, ami a forgalmon is meglátszana. Magyarul a profit fontosabb számukra, mint a környezetvédelem.


Elgondolkodtató, hogy miközben a baloldali és zöldpolitikusok folyamatosan az embereket hibáztatják a környezetszennyezésért, a valódi szennyező multicégeket látványosan békén hagyják. A kormány ezzel szemben azt az elvet vallja, hogy a „klímarongálók”, tehát a valódi szennyezők fizessék meg a klímasemlegesség árát.

Credit line: vitaliy_sokol / DPphoto / Profimedia

Óriási a baj!

A világ vizeibe évente 5–13 millió tonna műanyag szivárog, amely a tengeri madarak, halak és más vízi élőlények szervezetébe kerül – derült ki az Ellen MacArthur Alapítvány kutatásából. Ha így folytatjuk, az óceánokban alig 30 év múlva az összsúlyát tekintve több műanyag lesz, mint amennyi hal. A hazai helyzetet jól példázza, hogy a tavaly tavaszi árhullámokat követően a kiskörei vízlépcsőnél mintegy nyolcezer tonna kommunális és növényi eredetű hulladék torlódott össze, aminek összegyűjtése több hónapig tartott.

Feltételeket szabott a kormány

A magyarok 92 százaléka támogatja, hogy hazánk 2050-re klímasemleges legyen – ez derült ki abból a klímapolitikai kérdőívből, amelyet több mint 200 ezren töltöttek ki. Magyarország az Európai Tanács decemberi ülésén támogatta a klímasemlegesség elérését 2050-re, de ehhez 50 ezer milliárdra lenne szükség. Ezért a magyar kormány feltételeket szabott:

– a kiadások jelentős részét a legnagyobb szennyező, klímarongáló országok és nagyvállalatok fizessék,

– a családok energia- és élelmiszerköltségei ne emelkedjenek,

– ne a felzárkózó országoknak járó kohéziós alapokból vegyék el és csoportosítsák át a pénzeket klímavédelmi célokra,

– az atomenergia része legyen a klímaproblémák megoldásának.

Klímavédelmi akcióterv

Orbán Viktor miniszterelnök korábban már elmondta: a kormány kidolgoz egy klíma- és környezetvédelmi akciótervet konkrét intézkedésekkel:

– a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehessen forgalomba állítani,

– minden illegális szemétlerakóhelyet meg kell szüntetni,

– mentesíteni kell a folyókat a műanyag palackoktól.

Kapcsolódó Cikkek