EUR: 355,06 Ft
CHF: 330,92 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb

Téli nyalánkságok a vasárnapi asztalra

Az év végi ünnepek után egy hónappal az édesszájúak már bőven kiéheznek egy (vagy több) jó kis házi desszertre. Most kifejezetten a hideg napokra való, tartalmas tortákat ajánlunk, úgy, hogy gondolunk a lisztérzékenyekre is. A kínálatban egy 18+-os többszintes torta, egy lisztmentes házi Esterházy, egy fekete-fehér fantázia szerepel, amelyeket „egy füst alatt” készítünk el. Az édesítéshez használhatunk nyírfacukrot is!

18+-os, a nagykorú

Vodkás-kávés piskótára kerül a mascarpone krém és a főzött csoki (Fotó: Fodor Erika)

Egy nagyobb és egy kisebb piskótát sütünk. A nagyobbhoz 6, a kisebbhez 4 tojást használunk. A tojásfehérjéhez annyi kanál langyos vizet teszünk, amennyi tojást, majd ezt kemény habbá verjük, apránként hozzáadva annyi kanál cukrot, ahány tojásból készül a tészta. A habba belekeverjük a tojássárgákat és annyi kanál lisztet, amennyi tojásból dolgoztunk. Pici sütőpor, és mehet az előmelegített közepes hőfokú, légkeveréses sütőbe. A kihűlt piskótákat fejenként háromba szeleteljük, és nagyság szerint egymásra rakjuk úgy, hogy minden szeletet alaposan meglocsolunk/áztatunk  ízlés szerinti arányban – feketekávés-vodkás mixszel. Erre jön a krém, és így folytatjuk, amíg van lapunk. Tetejére 40 dkg, legalább 50 százalékos étcsokit olvasztunk 10 dkg hozzáadott vajjal és 1 dl vodkával felforralva.

Csak nagykorúaknak! (Fotó: Fodor Erika)

 

 

Vaníliás mascarpone-alapkrém

Hat tasak vaníliapudingból két és fél liter tejjel sűrű krémet főzünk, cukorral és vaníliarúddal ízesítjük. Még langyosan, mielőtt teljesen megköt, hozzákeverünk 2 kg mascarpone krémet, és ezzel töltjük mind 18+-os, mind a fekete-fehér fantázia, mind az Esterházy-tortát.

 

Lisztmentes házi Esterházy

Esterházy-szelet csak dióból! (Fotó: Fodor Erika)

Hat tojás fehérjéből, 25 dkg cukor hozzáadásával kemény habot verünk, majd tortakenő lapáttal 30 deka darált diót keverünk bele. Szétszedhető kerek tortaforma alját megvajazva és darált dióval megszórva öt darab lapot sütünk, alacsony-közepes hőfokon. A lapokat egyesével külön hagyjuk kihűlni, miután lehúztuk a forma aljáról. A lapok közé vastagon töltünk a mascarponés krémből,  gourmand-ok pluszba szórhatnak darált diót vagy diódarabokat a rétegek közé.

 

Fekete-fehér fantázia

Ilyen egy fekete-fehér fantázia belülről… (Fotó: Fodor Erika)

Kis tortaformában 3 tojásból csokis piskótát sütünk. A nagykorú tortánál leírt módon, csak 1 kanál kakaóport is teszünk a masszába. Ha kihűlt, négybe szeljük, a lapokat kávéval vagy tejszínnel locsoljuk, 2 réteget a mascarponekrémmel töltünk, az utolsó kettőre pedig fejenként 2,5 dl tejszínhabot pakolunk fel. A tetejére gesztenyemasszahajat reszelünk.

Kapcsolódó Cikkek