EUR: 338,03 Ft
CHF: 317,99 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Egyéb IV.kerület V.kerület XIII.kerület

Tényleg ilyen rossz?

A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette ki a főpolgármesteri hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

A hivatal szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy a szálló por (PM10) légszennyezettségi szintje (az egy napra számított átlageredménye) január 8-án és 9-én is három, míg január 10-én egy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 mikrogramm/köbméter). Mint az táblázatunkból kiolvasható, Káposztásmegyeren és a Belvárosban a mért érték indokolttá tette a tájékoztatási fokozat meghirdetését, és Angyalföldön is csak kicsivel mértek kevesebbet.


Hogyan védekezzünk?

A szennyeződésre érzékenyeknek a szakemberek azt javasolták, hogy kerüljék a szellőztetést és a szabadban tartózkodást. Ha ez valamiért nem elkerülhető, akkor lehetőség szerint a viszonylag kedvezőbb kora délutáni, a 13–15 óra körüli időszakban szellőztessenek.

A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy szakmailag helytelen, ezért félrevezető az egyórás légszennyezettségi átlageredményeket összehasonlítani; a vonatkozó jogszabályok szerint a szálló pornak nincs egyórás egészségügyi határértéke, illetve egyórás tájékoztatási vagy riasztási küszöbértéke. A 24 órára vonatkozó átlageredmények csak éjfél után állapíthatók meg, és csak azokat lehet, illetve kell összehasonlítani az egy napra vonatkozó követelményekkel.

(grafika: MTI)

Kapcsolódó Cikkek