2020. április 01., szerda
Hugó

Külföld

Több elítélt meghalt egy mexikói börtönben kitört tömegverekedésben

Legkevesebb 16 fogva tartott meghalt és öten megsérültek egy mexikói börtönben tömegverekedésben, az ország északi részén fekvő Zacatecas államban – tudatták a helyi hatóságok szerdán.

A tömegverekedés helyi idő szerint kedden délután tört ki a Cieneguillas városában található büntetés-végrehajtási intézményben. A helyi sajtó szerint a rabok egy focimeccs miatt támadtak egymásra. A helyi hatóságok ezt hivatalosan nem erősítették meg, csak annyit tudattak, hogy ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, egy elítéltet őrizetbe vettek, akinél lőfegyver volt, és további három pisztolyt és szúrófegyvereket is találtak.


A helyi kormányzat vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogyan juthattak be a fegyverek a börtönbe és kik a felelősei az erőszaknak. Az állam börtöneiben megerősítik a biztonsági ellenőrzéseket.

Ismael Camberos, Zacatecas biztonsági felelőse úgy vélte, hogy a fegyvereket a keddi látogatási időben csempészhették be a fegyintézetbe, mert a hétvégi ellenőrzésen még semmit sem találtak.

Andres Manuel Lopez Obrador baloldali mexikói elnök 2018 végén azzal az ígérettel lépett hivatalba, hogy javít a biztonsági helyzeten az országban, és megfékezi a tomboló erőszakot. Ennek ellenére 2019-ben valószínűleg megdől az a kétes rekord, amelyet Mexikó az előző évben állított fel, amikor naponta átlagosan mintegy 100 ember, összesen 36 ezren váltak gyilkosság áldozatává.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek