EUR: 346,39 Ft
CHF: 321,84 Ft
2020. augusztus 15., szombat
Mária

Külföld

Több mint 74 ezer menekült érkezett tavaly Görögországba

Több mint 74 ezer menedékkérő érkezett tavaly Görögországba Törökországból, ami 47,2 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) csütörtökön közzétett adataiból.

A menekültek nagy része (59 457) a tengeren át érkezett, ami 83 százalékos növekedést jelent az előző esztendő hasonló adataihoz képest, miközben a görög-török szárazföldi határon érkezők száma 17,4 százalékkal 14 891-re csökkent.


Az égei-tengeri Leszbosz szigete 26 974 menedékkérőt fogadott, őt követi Számosz (10 711) és Híosz (7990).

Az UNHCR adatai szerint a görög szigeteken tartózkodó menekültek 35 százaléka gyerek, többségük 12 éves kor alatti – átlagosan minden hatodik gyerek kísérő nélkül érkezett -, és 22 százalékuk nő.


Az érkezők számának növekedésével a szigeten található táborokban uralkodó életkörülmények, amelyek eleve rosszak voltak, tovább romlottak.

A csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint mintegy 42 ezer menedékkérő tartózkodik jelenleg az égei-tengeri szigeteken olyan táborokban, amelyek legfeljebb 8500 ember befogadására alkalmasak.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: a migrációs válság kezelése az első komoly “erőpróba” Kiriákosz Micotákisz konzervatív görög miniszterelnök kormánya számára, aki ígéretet tett arra, hogy drasztikusan csökkenti az újonnan érkezők számát, és tehermentesíti a szigeteket. Ezért szigorított a menedékjoghoz való hozzájutás feltételein, megígérte, hogy felgyorsítja a Törökországba való visszaküldését azoknak, akiknek a nemzetközi védelem iránti igényét elutasítják, másokat pedig gyorsan átszállítanak az ország kontinentális részére. Bár a görög kormány elkezdte a migránsok átszállítását a görög szárazföldre, hogy csökkentse a táborokra és a szigetek lakosságára nehezedő nyomást, a szigeteken zsúfolódó emberek száma nő.

A rendőrség szerint 2019-ben mindössze 48 embernek kellett visszamennie Törökországba.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek