EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Tech

Több színben játszó csokoládé

Adalékanyag nélküli, több színben játszó csokoládét fejlesztettek ki svájci kutatók. A Zürichi Műszaki Egyetem és az Északnyugat-Svájci Szakfőiskola tudósai szabadalmaztatták a különlegességet.

A szivárványszínek megjelenését egy nyomott minta idézi elő, mely úgy töri meg a fényt, hogy láthatóvá váljanak bizonyos színek. A hatás a kaméleon színváltó képességéhez hasonló.


A kutatók, Patrick Rühs élelmiszermérnök, Etienne Jeoffroy anyagkutató és Henning Galinski fizikus elmondták, hogy az ötletet a csokoládé iránti közös szenvedélyük inspirálta. Az első kísérleteket az irodai konyhában végezték péntekenként, munka után.

Hármójuk szaktudását adták össze: Rühs az élelmiszerek anyagtulajdonságait vizsgálja, Jeoffroy szakterülete az összetett anyagok vizsgálata, Galinski pedig az optikai anyagokat kutatja. Első ötleteiket, az arany- és titánrétegezést elvetették, mert túl bonyolult volt.

A tudósok tárgyalásokat folytatnak nagy csokoládégyárakkal, és saját céget akarnak alapítani a termék számára.

Fotó: YouTube

Kapcsolódó Cikkek