EUR: 353,18 Ft
CHF: 327,90 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb

Tökös falatok a szürke napokra

 

A vitaminszegény, szürke és hideg napokon már lelkünknek is jólesik a meleget adó sütőben illatozó sütőtök gondolata. Ha azonban szívesen meg is kóstolnánk ezt a finom, energiát adó, A-vitaminban gazdag szezonális zöldséget, két könnyen elkészíthető előételt, köretet ajánlunk. A sütőtök-krémleves után az elő-vagy főételnek, de köretnek is kiváló kecskesajtos sütőtöksnacket. Ez olyan mennyei csemege, hogy vacsorának önmagában is teljes ízélményt nyújt. Ha ebédre esszük, vajon piríthatunk hozzá vadlazacfilét, vagy aki nem szereti a halat, kacsazsíron/kókuszolajon sütött natúr csirkemellel is megbolondíthatja.

Kecskesajtos sütőtöksnack

Csurog le a tökmagolaj (Fotó: Fodor Erika)

A kerek formájú sütőtököt megmossuk, majd a héját rajta hagyva cikkekre vágjuk, és légkeveréssel közepes hőfokon megsütjük, úgy, hogy a teteje kicsit pirult legyen. Kivesszük a sütőből, és még langyosan egyesével tálra rendezzük, mindegyik szelet közepébe kecskesajt- vagy fetasajtdarabkákat helyezünk, erre néhány csepp tökmagolajat löttyintünk, végül pirított tökmaggal díszítjük.

 

Tökkrémleves

A sütőtököt meghámozva és feldarabolva 3-4 fej egész hagymával feltesszük sós vízben (épp hogy ellepje) főni. Ha megpuhult és kicsit lehűlt, botmixerrel krémlevest készítünk. Ezután ismét a tűzre tesszük, és ízlés szerinti mennyiségben (laktózmentes) tejszínt keverünk bele, felforraljuk, és végül római köménnyel, curryvel és kurkumával ízesítjük. A tányéron tökmagolajat csurgathatunk rá, parmezánnal és vagy pirított tökmaggal szórjuk meg.

Kapcsolódó Cikkek