2020. február 22., szombat
Gerzson

Külföld

Tombol a koronavírus

Már Európában is regisztráltak a kínai Vuhanból indult, tüdőgyulladást okozó koronavírussal fertőzött betegeket. Kínában vasárnapra 56-ra emelkedett a vírus halálos áldozatainak száma, néhányan már a lappangási idő alatt életüket vesztették. Összesen közel kétezer fertőzéses esetet jegyeznek világszerte, magyar megbetegedésről nincs tudomás: a szakértő szerint kicsi a valószínűsége, hogy a vírus eléri hazánkat. 

Az  koronavírusnak olyan általános tünetei vannak, mint orrfolyás, magas láz, száraz köhögés, súlyosabb esetekben fulladás, tüdőgyulladás, a végső stádiumban pedig lélegeztetőgép használata is szükséges. A betegség Vuhanban terjed, ahol jelenleg karantént rendeltek el. A járvány a bejelentés óta már a tartományon kívül is megjelent (Kína több régiójában, Hongkongban, Makaón, Tajvanon, Dél-Koreában, Vietnámban, Thaiföldön és az Amerikai Egyesült Államokban), közel 2000 megbetegedést és mintegy 56 halálesetet okozva. A hétvégén három beteget regisztráltak a franciaországi Bordeaux-ban is, őket elkülönítve kezelik egy párizsi kórházban.
Dr. Szlávik János infektológus (fertőző betegségekkel foglalkozó orvos – a szerk.) szerint egyelőre nincs okunk az aggodalomra.
– Ez a vírus nagyon hasonló a 2002–2003-as koronavírushoz, amely egyáltalán nem érintette hazánkat. Nem tudhatjuk, mennyire valósak a hírek, de az áldozatok száma elenyésző, és ezeknek is a 90 százaléka olyan, aki más súlyos betegségekkel küzdött. A másik jó hír, hogy nincs köztük gyermek, a legfiatalabb fertőzött 15 éves. Akkor van baj, ha a járvány gyors tempóban terjed, és a vírus mutálódik. Ez azonban nem egy influenzaszerű megbetegedés, így szerencsére nagyon lassan terjed, és csak a Vuhanból érkezett emberek, illetve a velük kapcsolatba lépők hordozzák. Állatról emberre, bizonyos esetekben emberről emberre terjed – részletezte az infektológus, akinek álláspontját Müller Cecília országos tiszti főorvos vasárnapi közlése is alátámasztja: nincs tudomásuk magyarországi koronavírusos betegről, hazánkban kicsi az esélye a járványnak.

Vizsgálják az eredetét 


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg vizsgálja, hogy pontosan honnan ered, mert a hiedelmekkel ellentétben ezt még nem sikerült meghatározni.

– A szervezet már gyártja a járványt megállapító teszteket, amelyek Magyarországra is hamarosan meg fognak érkezni. Most arra várnak, hogy kiderüljön, milyen mértékben terjed a vírus emberről emberre. Gyors terjedés esetén lehet belőle világjárvány, de az eddigiek szerint ennek csekély az esélye, és a WHO sem hirdetett még vészhelyzetet. Ha tudnánk pontosan, honnan ered, akkor ki lehetne oltani a forrását – mondta dr. Szlávik János, aki hozzátette: a hírekkel ellentétben nincs még kész az oltóanyag, annak előállítása ugyanis minimum 1-2 évig tart. Maszk használatával és rendszeres kézmosással azonban csökkenthetjük a járvány terjedését.


Már a lappangási időszakban is fertőző

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság beszámolója szerint a tavaly decemberben Vuhanban megjelent új típusú koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző, vagyis olyan ember is képes továbbadni a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett. A bizottság vezetője hozzátette: bár a legújabb klinikai tesztek eredménye szerint a vírus egyre fertőzőbbé válik, a szigorú intézkedésekkel a járvány terjedését ebben az időszakban még alacsonyabb költséggel és gyorsabb ütemben lehet megállítani.

Kínában mától leállítják a csoportos utakat

A kínai hatóságok mától leállítják az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt, hogy meggátolják az új koronavírus okozta járvány terjedését – jelentette szombaton a kínai állami televízió, hozzátéve: a csoportos utakat Kínán belül már pénteken beszüntették. Oroszország jelenleg tárgyalást folytat Kínával állampolgárainak esetleges evakuálásáról Vuhanból és Hupej tartományból, s Franciaország ugyanezt tervezi.

Üresek a mozik

Kínában családi tradíció a mozilátogatás a holdújév ünnepnapjai alatt, számos filmforgalmazó erre az időszakra időzíti az új filmek bemutatóját. A Hszin Csing Pao című kínai lap szerint azonban szombaton országszerte csupán 1,81 millió mozijegyet adtak el, ami az egy évvel korábbi 1,46 milliárdhoz képest szinte a nullával egyenlő. A lap szerint az emberek elkerülik azokat a helyeket, ahol túl sokan gyűlnek össze, a mozik egy része pedig ki sem nyitott.

Nincs magyar beteg

Sem Magyarországon, sem külföldön nincs tudomásuk magyar betegről, és olyan külföldiről sem tudnak, aki úgy tartózkodik Magyarországon, hogy korábban megbetegedett volna – számolt be tegnap a koronavírus hazai helyzetéről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára. Hozzátette: az önkéntes jelentkezés alapján már hat magyarról tudnak, akik a lezárt Hopej tartományban vannak, ők mindannyian egészségesek, és kapcsolatban állnak a pekingi magyar nagykövetséggel. Az államtitkár hozzátette: segítséget a budapesti, 24 órában hívható konzuli ügyeleti vonal +3680368036-os számán, Viberen a +36303636555-ös, a WhatsApp alkalmazáson keresztül pedig +36303636111-es számon kérhetnek.

 

fotó: Profimedia


MTI/AP/Kin Cseung

/ Profimedia


MTI/EPA/YNA

Kapcsolódó Cikkek