EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Belföld

Tovább erősödik a migránsveszély

Továbbra is növekszik a migrációs nyomás Magyarország déli határánál, napról napra több illegális bevándorlót fognak el a magyar rendőrök. A Migrációkutató Intézet elemzése szerint a migránsok döntő többsége nem Szíriából érkezeik.

A Migrációkutató Intézet friss gyorselemzése szerint a nyugat-balkáni útvonalon megjelenő emberek döntő többsége már nem Szíriából és Irakból érkezik, a líbiai válság és a mögötte húzódó érdekek, illetve a kelet-mediterrán térség instabilitása pedig tovább növelheti az elvándorlást.


Az elemzés szerint a balkáni útvonalon megjelenők fele pakisztáni és afganisztáni illetőségű. Nagy számban érkeznek a görög szigetekre az afgánok mellett bangladesiek és irakiak is, 2019-ben a boszniai migránsok mindössze 6,3 százaléka vallotta magát szíriainak.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint egyre több migráns érkezik Szerbiába, ezért a magyar hatóságoknak mindent meg kell tenniük a határok védelmében. A politikus szerint mivel arra számítanak, hogy a migráció erősödni fog, a kormány úgy döntött, növeli a határon szolgálatot teljesítő katonák létszámát.


Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter karácsony előtt adott interjújában kritikusnak nevezte a migrációs helyzetet a Nyugat-Balkánon. Ismertetése szerint a térségben tartózkodó migránsok azzal a szándékkal érkeztek a térségbe, hogy eljussanak az Európai Unió nyugati részébe, és menedékjogot szerezzenek. A térség országaiban 2017-hez és 2018-hoz képest is emelkedett az illegális határátlépések száma, és nagyjából 13 ezer fő igyekszik az EU belseje felé a balkáni migrációs útvonalon.

Védi a kerítés Magyarországot

Tavaly év végén sem enyhült a migrációs nyomás, sőt erősödött. A police.hu adatai szerint az előző év 49. hetében 791 migráns érkezett, az 50. héten 946, az 51. héten 1389, míg 2019 utolsó hetében 1194 illegális bevándorlót kaptak el. Az új év sem hozott változást a migráció területén, ugyanis január 1-je és 5-e között már 803 emberrel szemben intézkedtek. Az adatok szerint a határzáron keresztül 2019-ben közel 16 ezer ember próbált bejutni Magyarországra, míg 2018-ban 6 ezer volt.

 

Magyarországra érkező migránsok száma:

50. hét: 946

51. hét: 1389

52. hét: 1194

  1. hét: 1042

Kapcsolódó Cikkek

  • 250 milliárd a Magyar falu programra

    250 milliárd a Magyar falu programra

    A Magyar falu program keretösszege jövőre meghaladhatja a 250 milliárd forintot – jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Győr közeli Rábapatonán.