2020. július 16., csütörtök
Valter

Egyéb Szeged

További áramkimaradások lehetnek

Dél-Alföld – A Dél-Alföld jelentős területén áramkimaradás volt a múlt hétvégén a vezetékeket megtámadó jég miatt. A Nemzeti Közművek helyreállította a károkat, de figyelmeztet: a hideg okozhat még gondot.

„Már több mint húszezer háztartásban állítottuk vissza a villamosenergia-szolgáltatást. Azonban egész hétvégén kitart a ködös, párás, zúzmarás időjárás az ország területén és különösen Békés megyében és Bács-Kiskun megyében Kecskemét, illetve Kiskunfélegyháza környékén több helyszínen okoz újabb vezetékszakadást a hálózatra fagyott jég” – tájékoztatott Facebook-oldalán a Nemzeti Közművek Áramhálózati Kft.


Kidőlt fa szakította le a vezetéket (fotók: FB (nemzetikozmuvek)

Volt, ahol az oszlop sem bírta a hideget

Jég támadja meg a vezetékeket, így azok elfagyhatnak

Van, amikor törik is

A tájékoztatás szerint a közép- és nagyfeszültségű hálózaton is előfordulnak rövidebb-hosszabb idejű áramkimaradást okozó hibák, de a szakemberek folyamatosan megerősített létszámmal dolgoznak ezek elhárításán. A szerelők munkáját nehezíti, hogy a vezetékre fagyott dér és zúzmara egyfajta jégpalástot képez, és napközben sem olvad el, így a jégréteg vastagodásával fokozódik a vezetékszakadás kockázata.

Éjjel-nappal dolgoznak

A múlt szerda óta 198 középfeszültségű hálózaton keletkezett üzemzavar elhárításán kellett dolgozni. Napok óta, 24 órás folyamatos munkavégzés mellett 20 oszlopot, 10 ezer méter vezetéket és 200 kötőelemet cseréltek ki.

Az NKM Áramhálózati Kft.-nek mintegy 800 ezer ügyfele van, az áramszolgáltatásból kiesett ügyfelek száma 5-8000 között mozgott naponta. Ma a déli órákban 1800 alatt van az érintett ügyfelek száma. Az üzemzavar főként a településeken kívül, a külterületeken élőknél jelentkezett, ahol áramkimaradás történt.
Jelenleg is több tucat szerelőcsapat dolgozik kosaras- és darus gépjárművekkel, valamint a gallyazó csapatok is segítik a helyreállítást.


Várják a segélyhívást

A telefonos ügyfélszolgálat is megerősített létszámmal dolgozik, csak szombaton több mint 2000 hívást fogadtak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezt a strandot kár lenne kihagyni!

  Ezt a strandot kár lenne kihagyni!

  A szemnek is élmény, de ott lenni az igazi. A nyár legnagyobb vizes szenzációja a nem egészen egy hónapja átadott debreceni, Aquaticum strand.

 • Elkészült a nemzeti konzultáció honlapjának akadálymentesítése

  Elkészült a nemzeti konzultáció honlapjának akadálymentesítése

  Elkészült a Nemzeti Konzultáció honlapjának akadálymentesítése, így a kitöltése minden magyar polgár számára biztosított – közölte Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, a Magyarország Kormányának hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóban.

 • Részleges látogatási tilalom

  Részleges látogatási tilalom

  A betegek védelmében, óvatosságból részleges látogatási tilalmat rendelt el, a súlyos állapotú betegeket kezelő intenzív részlegeken és a nagy forgalmú Sürgősségi Osztályon.

 • Bódog-idők jönnek Kispesten

  Bódog-idők jönnek Kispesten

  A Magyar Kupa győztes Honvéd labdarúgói augusztusban az Európa Liga selejtezőit kiemeltként kezdhetik. Újra piros-feketébe öltözik Baráth Botond és Zsótér Donát is, akiket a tavaly a Kisvárdát az NB I-ben tartó Bódog Tamás készíti fel az új idényre.