EUR: 336,80 Ft
CHF: 317,61 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Trump boszorkányüldözésnek nevezte az ellene zajló eljárást

Bohózatnak, illetve boszorkányüldözésnek nevezte a hazájában ellene zajló alkotmányos felmentési eljárást (impeachment) Donald Trump amerikai elnök kedden a davosi Világgazdasági Fórumon.

“Ugyanaz a boszorkányüldözés, amely már évek óta folyik, és őszintén szólva ez szégyenletes” – jelentette ki érkezésekor Trump újságírói kérdésre válaszolva.


Későbbi felszólalásában az amerikai elnök országa “látványos” gazdasági teljesítményét méltatta, a dereguláció, az adócsökkentés és az új kereskedelmi megállapodások fontosságát kiemelve.

“Az amerikai modell ma példaértékű a világ számára” – közölte.

Érintette röviden az éghajlatváltozás kérdését is, és hangsúlyozta, hogy “el kell utasítani a pusztulás örök profétáit, és apokaliptikus előrejelzéseiket, ők a múlt őrült jövendőmondóinak örökösei”.

“Ez nem a pesszimizmus, hanem az optimizmus ideje. A félelem és a kétely nem jó gondolkodási folyamat” – mondta.

Hozzátette, az Egyesült Államok csatlakozni fog az ezer milliárd fa elültetését célzó globális kezdeményezéshez, amelyet most hirdetnek meg Davosban.

“Elkötelezettek vagyunk Isten teremtményeinek, világunk természeti szépségének megőrzése iránt” – fogalmazott az elnök, aki elemzők szerint beszédében egyszer sem mondta ki azt, hogy “klíma” vagy “globális felmelegedés”.

Donald Trump a nap folyamán Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével is egyeztetni fog, egyebek mellett egy esetleges jövőbeli kereskedelmi egyezmény kérdéséről. “Remélhetőleg valamit sikerül elérnünk” – mondta.

A négynapos, péntek estig tartó rendezvénysorozaton a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy háromezer döntéshozója vesz részt 117 ország képviseletében, köztük több tucat állam- vagy kormányfő.

A találkozó központi témája a környezetvédelem, illetve a klímaváltozás elleni küzdelem.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.