EUR: 336,81 Ft
CHF: 317,40 Ft
2020. február 21., péntek
Eleonóra

Belföld

Tudnivalók a korhatár előtti öregségi nyugdíjakról

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény határozza meg, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülő személynek hogyan és milyen összegben jár az öregségi nyugdíj.

Eszerint attól a naptól, amelyen a korhatár előtti ellátásban részesülő személy betölti az öregségi nyugdíjkorhatárát, a korhatár előtti ellátása összegét automatikusan, a törvény erejénél fogva öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani. (Ha esetleg a törvény által előírt levonás terhelte volna a korhatár előtti ellátást, akkor e levonás nélküli összegben kell folyósítani az öregségi nyugdíjat – ez csak az országgyűlési képviselők korhatár előtti ellátására vonatkozik, mert azt terheli a 15% szja mértékével megegyező csökkentés, a többi korhatár előtti ellátást nem.)


Az ilyen módon nyugdíjassá vált személy a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül kérheti az öregségi nyugdíja összegének ismételt megállapítását, ha a korhatár előtti ellátásban részesülés időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerzett.

Az öregségi nyugdíj összegét – az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjára visszamenőleg – abban az esetben lehet ismételten megállapítani, ha az így megállapított összeg magasabb lenne a korhatár előtti ellátás összegével megegyezően továbbfolyósított nyugellátás összegénél.


Vagyis a nyugdíjkorhatár betöltésével a korhatár előtti ellátás automatikusan átalakul öregségi nyugdíjjá, így teendője az érintett személynek csak akkor van, ha az ellátása folyósítási ideje alatt összesen legalább 365 nap szolgálati időt szerzett, ilyenkor ugyanis kérheti az öregségi nyugdíj összegének megállapítását (nyilván abban reménykedve, hogy az újonnan megállapított nyugdíj összege magasabb lesz, mint az ellátása összege volt – amire minden esélye megvan, hiszen az ismételt nyugdíjmegállapítás esetén a hatályos valorizációs szorzók alkalmazásával kell meghatározni a nyugdíj alapjául szolgáló nettó havi “életpálya” átlagkereset összegét, e valorizációs szorzók pedig az utóbbi években a nemzetgazdasági átlagkereset növekedését tükrözve folyamatosan emelkednek).

Az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapításához szükséges 365 nap szolgálati időt a korhatár előtti ellátás folyósításának kezdő időpontja (legkorábban 2012. január 1-je) és az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nap közötti időtartamban kell megszerezni.

Az öregségi nyugdíj ismételt kiszámítása iránti kérelmet a nyugdíjkorhatár betöltése napjától számított 6 hónapon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő, azonban igazolási kérelem előterjesztésére lehetőség van.

Öregségi nyugdíjasként a versenyszférában végzett nyugdíj melletti munka tekintetében a korhatár előtti ellátottra vonatkozó kereseti korlátozások is megszűnnek.

Dr.Farkas András

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek