EUR: 353,68 Ft
CHF: 330,92 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Egyéb Szeged

Új helyen lakik a levéltár

Átadták a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának új raktárépületét Szegeden.

Szeged – Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára Kásler Miklós miniszter gondolatait tolmácsolva úgy fogalmazott, hogy már a legősibb civilizációkban is voltak levéltárak. A városokat létrehozó embereknek természetes igényük volt, hogy az általuk teremtett anyagi és szellemi javakat megőrizzék az utókor számára.


Az új raktárépület Szegeden (fotó: MTI)

Az emberiség sokkal szegényebb lenne, nem tanulhattunk volna a korábbi hibákból és nem születhettek volna meg az újabb és újabb vívmányok, ha a levéltárak és könyvtárak nem őrzik meg a múltat és nem nyújtanak nekünk kiindulási alapot – hangsúlyozta a politikus.

Azelőtt tévé volt

A kormány ezért 559 millió forintot biztosított az egykor a Magyar Televízió regionális stúdiójának helyet adó épület felújítására és átalakítására. Ezt az MNL saját működési keretéből 126 millió forinttal egészítette ki. Az új épületben 13 ezer 480 méter irattári folyóméter raktári kapacitást alakítottak ki, XXI. századi körülményeket biztosítva a kutatóknak és az itt dolgozóknak – tudatta az államtitkár.

Az államtitkár leszögezte, jelenünk és jövőnk nemzetépítő alakításához elengedhetetlen régmúltunk tényszerű feltárása és gondos megőrzése a jövő generációk számára. A Magyar Nemzeti Levéltár nemzeti kulturális örökségünknek egyszerre része és őrzője, hiszen megjeleníti és dokumentálja az egész nemzet írott örökségét, és ezen keresztül alakítója a kisebb és nagyobb közösségek és az egyes emberek azonosságtudatának.  Szabó Csaba, az MNL főigazgatója közölte, az intézmény összesen 300 kilométernyi iratanyagot őriz, ebből 18 kilométert Csongrád megyében. Az új raktárépület a legkorszerűbb az országban, itt alkalmazták azt a technológiát, amely négyszeres tárolókapacitást biztosít a korábbi megoldásokhoz képest.


 

 

Régi hivatás

 

A városokat létrehozó embereknek természetes igényük volt, hogy az általuk teremtett anyagi és szellemi javakat megőrizzék az utókor számára,ezért levéltár már az ősi civilizációkban is létezett – fogalmazott Latorcai Csaba.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek