2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Egyéb Tatabánya

Új vonatok jönnek

Székesfehérvár –  Huszonegy motorvonatot rendelt a MÁV-Start Zrt. az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) közös támogatási együttműködésnek köszönhetően.

Balatoni régió – Mosóczi László, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára felidézte, hogy a MÁV-Start Zrt. 2017 áprilisában kötött 8 évre szóló keretmegállapodást a Stadler Bussnang  AG-vel 40 darab 600 ülőhelyes elővárosi villamos motorvonat beszerzéséről. Ebből 19 motorvonatot két eseti szerződésben 100 milliárd forintért már megrendeltek, felhasználva az EU-s társfinanszírozású Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásait. A maradék 21 szerelvény megvásárlását a kormány azért segíti, mert az uniós keret kimerült, de a támogatási szerződés teljes összege beforgatható a következő ciklus forrásainak terhére.


Az év végén nosztalgia vonatok jártak a Balaton melletti vonalakon. Ebben az évben azonban vadonat új motorkocsik könnyítik majd az utazást (fotó: MTI)

Mosóczi László arra számít, hogy az új vonatok a vasúttársaság megújulásának jelképei lesznek, és ehhez a vasúti pályák és állomások felújítása is hozzá fog járulni. A tájékoztatás szerint a motorvonatok kisebb átalakításokkal – kerékpárok és nagyobb csomagok befogadására alkalmassá téve – a balatoni forgalmat is kiszolgálhatják.

A térség is profitál

Az új vonatok Budapest és Újszász–Szolnok, Székesfehérvár, valamint Győr–Hegyeshalom között közlekedhetnek, így 2022 végétől a főváros körüli vonalakon a még nem villamosított lajosmizsei vonal kivételével mindenütt korszerű Flirt és Kiss motorvonatok szállítják az utasokat. A korábban megrendelt járművek utasforgalmi próbaüzeme februárban kezdődik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.