2020. február 25., kedd
Mátyás

Belföld

Újabb részletek! Hamis papírokkal érkezett Európába a bulinegyedben erőszakoló migráns

Zavaros történettel, norvégiai nagynéniről szóló mesével, piacon vett hamis papírokkal érkezett Európába, még 2015 januárjában az a migráns, aki két napja hajnalban megerőszakolt egy védtelen fiatal lányt Budapesten a VII. kerületben – számol be a Ripost.

Mint arról korábban a Lokál is beszámolt, a 25 éves áldozat január 20-án barátnője sikeres államvizsgáját ünnepelte egy erzsébetvárosi szórakozóhelyen, ahol megismerkedtek két férfival. Hajnalban a lányok a bulihelyről külön indultak haza, és az áldozatnak az alkalmi ismerőse felajánlotta, hogy elkíséri. A szomáliai migráns a Kéthly Anna téren lévő parkba csalta a lányt, mondván, hogy elszív egy füves cigarettát. Ott aztán a szomáliai szexuálisan közeledett a nő felé, aki ezt egyértelműen elutasította. A férfi ekkor erőszakossá vált, a lányt többször megütötte, a száját befogta, és megerőszakolta, majd a telefonját is elvette.


Ahmed A. B. története rávilágít az Európai Unió migránspolitikájának teljes zűrzavarára. Arra, hogy milyen súlyos veszélyt jelent eredeti dokumentumokkal nem rendelkező embereket ellenőrizetlenül, kizárólag a saját elbeszélésük alapján, valódi kontroll nélkül átengedni a határon.

Az erőszakot elkövető Ahmed H. B. kétségbevonhatatlan személyazonosságára ugyanis a mai napig nem sikerült fényt deríteni. Az tény, hogy Kenyából 2014 decemberében repülővel érkezett Európába, kenyai papírokkal, de miután ezek valódisága megkérdőjeleződött, később többféle verziót is tollba mondott a különböző hatóságoknak. Egyiket sem tudta dokumentumokkal alátámasztani.


Előbb a Norvégiába történő bejutással próbálkozott, egy ott élő nagynénire hivatkozva, de a norvég hatóságok végül kiutasították.

Mivel a kenyai repülő amivel eredetileg érkezett Budapesten landolt, így visszatoloncolták Budapestre. A magyar hatóságokban nyomban erős kétely támadt Ahmed H. B. igazi személyazonossága és kenyai papírjainak valódisága felől, ezért többször és hosszasan kihallgatták. A sokadik alkalommal – talán mikor úgy érezte, szorul a hurok – már azt vallotta, hogy a papírjai nem valódiak, azokat Kenya fővárosában, az egyik piacon a Maasai-marketen vásárolta.

Hirtelen váltott a hatóságok előtt az állampolgárságát illetően is, innentől kezdve az állította, hogy nem is kenyai, hanem szomáliai állampolgársággal rendelkezik. Erről azonban semmiféle dokumentumot, bizonyítékot nem tudott felmutatni.

Ahmed H.B. ekkor az életkorán is „változtatott”. Az először bemutatott kenyai papírokon az áll, hogy 1989-ben született, vagyis 2014-ben 25 évesen érkezett Európába. Az új, már semmiféle papírral alá nem támasztott verzió az volt, hogy ő 7 évvel fiatalabb, vagyis 1996-ban született, tehát érkezésekor legfeljebb a 18. évét töltötte be.

Arra a kérdésre, hogy miért nem tud semmiféle, még csak közvetett bizonyítékot sem mutatni személyazonosságát illetően, azt állította, hogy Szomáliában egy olyan kisebbségi törzsi területen Qoryoley-ban született, ahol egyáltalán nincs hivatal, közigazgatás, anyakönyvezés. Előadása szerint apját és bátyját az Al-Shabaab nevű muszlim katonai alakulat megölte, mert a bátyja nem akart csatlakozni a seregükhöz. Az apja ez ellen tiltakozott, őt ezért ölték meg.

Ekkoriban 16 éves volt, menekülni kényszerült, nehogy őt is megöljék. Édesanyja otthon maradt, négy lénytestvérével. Muszlim vallású. Iskola mellett apjának a munkáját segítette, aki autószerelő volt egy garázsban.

Az ellentmondásos körülmények és amiatt, hogy hosszú időn át a hamisnak mondott papírokkal próbálkozott, végül nem kapta meg a menekült státuszt, ideiglenes oltalmazott lett, mivel egyelőre azt sem lehetett tisztázni, hogy hova lehetne visszatoloncolni.

A megérkezése után néhány héttel, a Ripost értesülése szerint, máris volt rendőrségi ügye, 2015. februárjában kábítószerrel kapcsolatos ügyekben indult ellene eljárás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorosék védik a pakisztáni mészárost

  Sorosék védik a pakisztáni mészárost

  Ahmed Z. a pakisztáni hatóságok szerint 2009 és 2017 között sorozatban gyilkolt pénzért, valamint sorozatrabló. 2017-ben fogták el a magyar rendőrök, azóta többször elutasították menekültügyi kérelmét.

 • Teljesen megújulnak a HÉV-vonalak

  Teljesen megújulnak a HÉV-vonalak

  Nyílt európai uniós közbeszerzéssel indul a HÉV-közlekedés teljes megújítása és bővítése, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) kiírta az  5-ös metró első ütemének tervezésére szóló tendert – nyilatkozta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

 • Gyöngyöspata: pénz helyett oktatást!

  Gyöngyöspata: pénz helyett oktatást!

  Képzés formájában kell a kártérítést nyújtani azoknak a Gyöngyöspatán élő roma diákoknak, akiknek a bíróság összesen százmillió forint kártérítést ítélt meg szegregáció miatt – közölte az Emmi parlamenti államtitkára Rétvári Bence az M1-en.