2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Belföld

Ujhelyi: Nem sírunk Szanyi miatt

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője gúnyosan reagált Szanyi Tibor kilépésére, ráadásul problémás figuraként írta le egykori párttársát. A szocialisták szétesésének újabb fejezete ráadásul élő adásban zajlott. Közben egy másik emblematikus alak is távozik a pártból. 

– Nem tudok elegáns lenni, mert Tibor sem volt elegáns az elmúlt hosszú-hosszú években velünk – reagált Szanyi Tibor kilépésére Ujhelyi István az ATV-ben. Szerinte Szanyiban sértettség és meg nem értettség munkál.


– Tiborban a belső folyamatainkat mindig gátló, inkább egy problémákat okozó politikustársat ismertem meg az elmúlt években. Az MSZP-ben senki sem sírta könnyesre a szemét az ő távozása miatt – nyilatkozta Ujhelyi István, majd arról is beszámolt, hogy egy rossz kompromisszum volt hagyni, hogy Szanyi Tibor második legyen tavaly az MSZP–Párbeszéd EP-listáján. Szerinte, ha tavaly az európai parlamenti választáson nem Szanyival indulnak, akkor ma Jávor Benedek európai parlamenti képviselő, és szerinte egy harmadik listás helyet is behúztak volna.

Ujhelyi kemény szavai azért is érdekesek, mert korábban az MSZP katasztrofális EP-választási eredménye után éles harc alakult ki közte és Szanyi között, hogy ki kapja a párt által megszerzett egyetlen, jól fizető brüsszeli pozíciót. A csatát Ujhelyi nyerte, Szanyi ezután éles hangon kritizálta az MSZP-t, amiért fegyelmi indult ellene, végül pedig a politikus hétfőn elhagyta a pártját.


„Az MSZP évek, évtizedek óta egyre kevesebb politikai kérdést dönt el, következésképpen egyre több dolgunk dől el az idő sodrásában, köztük a sorsunk, szinte tőlünk függetlenül” – írta tavaly júniusban, hozzátéve, hogy pártja az évek során „ideológiailag is élőhalott lett”.

„A nyilvánosság platformjain döntően a belső mutyijainkkal, külső alkudozásainkkal jelenünk meg, mások pedig leginkább korrupt bandának emlegetnek minket, ahol a vezetők a tagság vállát taposva huzakodnak az egyre kevesebb koncon” – kritizálta az MSZP-t Szanyi.

Egyre többen távoznak

Az elmúlt időszakban több politikus hagyta ott az MSZP-t. Például Botka László, szegedi polgármester, volt miniszterelnök-jelölt. Újpesten több helyi politikus is átült a DK-ba. Tegnap a rendszerváltás utáni egyik legmeghatározóbb MSZP-s politikus, Szöllőssi Istvánné is kilépett a pártból. Az elemzők szerint Gyurcsány Ferenc a DK elnöke nemes egyszerűséggel bedarálja volt pártját.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szétesés szélén az MSZP és a Jobbik

  Szétesés szélén az MSZP és a Jobbik

  Egyere nagyobb a káosz az MSZP és a Jobbik soraiban, hiszen az elmúlt héten több meghatározó politikus is otthagyta a pártokat. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Lokálnak elmondta, hogy sikeres Gyurcsány Ferenc taktikája, hiszen sorra esnek szét azok az ellenzéki pártok, amelyekre már nincsen szüksége.

 • Karanténba kerülnek az Olaszországból hazaérkező magyar diákok

  Karanténba kerülnek az Olaszországból hazaérkező magyar diákok

  Tizenegy magyar középiskolás diák, valamint kísérőjük és az autóbusz két vezetője kerül a Szent László Kórházba kéthetes elkülönítésre, miután vasárnap este hazatérnek Észak-Olaszországból, ahol gyorsan terjed az új koronavírus – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap délután az MTI-t.

 • A gyönygyöspataiak 98 százaléka nemet mondott a politikai akcióra

  A gyönygyöspataiak 98 százaléka nemet mondott a politikai akcióra

  A politikai tüntetés szervezői saját magukat leplezték le, hiszen a “szabad Gyönygyöspatáért” meghirdetett demonstrációra Gyöngyöspatáról nem egész egy busznyi ember érkezett. Ez azt jelenti, hogy a gyöngyöspataiak 98 százaléka nemet mondott erre a politikai akcióra – jelentette ki Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője vasárnap a kormány Facebook-oldalán elérhető videóban.