2020. július 13., hétfő
Jenő

Belföld

Utolsóból lett első a magyar gazdaság

Tíz év leforgása alatt Magyarország utolsóból első lett a gazdasági növekedést tekintve az európai uniós tagállamok között – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Hongkongban az Ázsiai Pénzügyi Fórumon.

Szijjártó Péter felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt Magyarország a legutolsó, 28. helyen állt az európai uniós tagállamok között a gazdasági növekedés üteme szempontjából, tavaly év végére azonban az első helyre kapaszkodott fel.


– Amikor a kormány 2010-ben hivatalba lépett, Magyarország a gazdasági csőd szélén egyensúlyozott – jelentette ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy a merész gazdaságpolitika, amely kéz a kézben járt a gyors ütemű technológiai változásokkal, merőben más hozzáállást követelt meg az állam részéről.

A külügyminiszter elmondta, hogy hazánkban bevezették az egykulcsos adórendszert, Európa legalacsonyabb adóival, ami kulcsszerepet játszott abban, hogy mára Magyarország tudja felmutatni a legnagyobb arányú gazdasági növekedést az Európai Unióban. Kiemelte: a magyar kormány stratégiai döntést hozott, miszerint folyamatosan csökkenti a munkát terhelő adókat, a fizetések emelkedésével párhuzamosan.

 

Bejött a keleti nyitás

Szijjártó Péter kitért a keleti nyitás politikájára, rámutatva: a magyar kormány felismerte, hogy a világgazdasági változásokra a Kelet legalább akkora hatást gyakorol, mint a Nyugat. Az eredményekről szólva elmondta:

  • a tavaly létrejött új munkahelyek 38 százalékát kínai, koreai és japán beruházások adták,
  • a Bank of China Budapestet választotta regionális központjának helyszínéül,
  • Magyarország az EU-tagállamok közül elsőként csatlakozott az Egy övezet, egy út elnevezésű kínai globális gazdasági-infrastrukturális projekthez,
  • Magyarország csatlakozott az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bankhoz.

Kapcsolódó Cikkek