2020. július 04., szombat
Ulrik

Belföld

Vágó hazudott, és lebukott

Saját magát buktatta le Vágó István: a kvízprofesszorból lett Gyurcsány-párti politikus hazudott, amikor azt állította, hogy rozsdától rothadó metrókocsikat látott az Örs vezér téri javítóban. Közben az is kiderült, hogy mindössze három szerelvényt érint a rozsdásodás, ezeket az orosz gyártó garanciálisan javítja.

Lebukott Vágó István, amikor az Örs vezér téri BKV-járműjavítónál fotózkodott, ahol állítása szerint, látta a rozsdás metrókocsikat. Ezzel szemben az Örs vezér téri javítóban csak Alstom-kocsik vannak, míg a szétszerelt járműveket a Kőér utcában tárolják, tehát a DK-s Vágó hazudott.

„A látvány szívszorító” – írja Vágó, ám a Blikk BKV-s dolgozóktól megtudta,  hogy a gyurcsányista politikus nem járt abban a műhelyben, ahol szétszerelték az orosz metrókocsikat. A Kőér utcai telep, ahol a szétszerelt járművek vannak, a BKV üzeme, ott pedig Vágó nem felügyelőbizottsági tag, így oda nem járhat be. A lap felkereste Vágó Istvánt is, aki a kérdéseket személyes támadásnak vette. Mint ismert Gyurcsányék nemrég beültették a BKV Vasúti Járműjavító Kft. felügyelőbizottságába Vágót, aki úgy látszik (akár hazugság árán is) igyekszik „megszolgálni” a bizalmat.


Közben az is kiderült, hogy az ellenzéki politikusok és propagandasajtójuk állításaival ellentétben egyáltalán nem kritikus a helyzet, az elrozsdásodott metrószerelvények ügyében. Tarlós István korábbi főpolgármester ugyanis az ATV-ben elmondta: az oroszok összesen 37 metrószerelvényt újítottak fel, ebből csupán három prototípust érint úgynevezett „részleges lemezrozsdásodás” (tehát nincs szétrohadva), amit az oroszok garanciálisan kijavítanak, tehát a magyar félnek egy fillérjébe sem kerül.

Nem vesz el a kormány pénzt Budapesttől

A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől, ezt legfeljebb Brüsszel teszi meg – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium reagálva a Népszava hétfői cikkére. Hozzátették, a kormány semmiféle döntést nem hozott a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználásáról, leginkább azért, mert a 2021–2027-es közös költségvetésről még nincs megállapodás, az Európai Bizottság és a tagállamok álláspontjai távoliak. „Budapest ahogy eddig, a jövőben is a brüsszeli bürokraták által meghatározott keretek között, az általuk megszabott feltételek mentén juthat támogatásokhoz. A Magyarországnak járó forrásokat éppen Brüsszel akarja elvenni a kohéziós alap tervezett, igazságtalan csökkentésével. A magyar álláspont szerint elfogadhatatlan, hogy a gazdagabb tagállamok a közép-európai országok rovására kapjanak többet a közös költségvetésből” – írták.

Kapcsolódó Cikkek