2020. április 02., csütörtök
Áron

Életmód

Változások, nem csak munkavédelmiseknek

Az új év rendszerint sok jogszabályi változást hoz magával. 2020. január 1-jével a munkavédelmi törvényben is több jelentős módosítás történt, különösen a nyilvántartási és adminisztratív feladatok körében. A HR Portál segítségével összegyűjtöttük a legfontosabbakat:

 • Új bejelentési kötelezettségek – A munkavédelmi törvény egy teljesen új fejezettel bővült, ami a munkaegészségügyi bejelentésekkel és nyilvántartási kötelezettségekkel kapcsolatos szabályokat tartalmazza. A módosítás különösen azokat a munkáltatókat érinti, ahol a munkavállalók a munkavégzés során veszélyes anyagokkal vagy rákkeltő anyagokkal kerülnek vagy kerülhetnek kapcsolatba. A törvény két külön nyilvántartási kötelezettséget és egy bejelentési kötelezettséget nevesít.
 • Új nyilvántartás – Mivel az új nyilvántartások munkavállalók személyes adatait tartalmazzák, ezért HR-esként és munkavédelmisként is azonnal jusson eszünkbe, hogy fel kell venni a kapcsolatot az adatvédelemmel, adatkezeléssel megbízott kollégával vagy külső szolgáltatóval is, mivel a munkáltatónak a személyes adatok kezelésével és azok megőrzési idejével kapcsolatosan is vannak nyilvántartási kötelezettségei.
 • Egyéb módosítások – A fokozott expozíciós esetek hangsúlyosabban elhatárolódnak a munkabalesettől és a foglalkozási megbetegedéstől. A törvény például rögzíti, hogy a fokozott expozíciós eset kivizsgálása munkaegészségügyi és munkabiztonsági szaktevékenységnek minősül.
 • Új jogkör – A módosítás a munkavédelmi hatóság részére egy új jogkört is biztosít, ugyanis ha a kötelezett a munkavédelmi hatóság végleges döntésében foglalt kötelezésnek nem tett eleget, a módosítás értelmében a meghatározott cselekmény végrehajtását a munkavédelmi hatóság foganatosítja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Karanténkozmetika a fürdőszobában

  Karanténkozmetika a fürdőszobában

  A kényszerkarantén idején rengeteg olyan szépségápolási rutint kell otthon megoldani, amit eddig szakemberekre bíztunk. A lenőtt hajfesték, vagy géllakk, az összenőtt szemöldök vagy a férfiaknál a szakállápolás ugyan nem létkérdés, de jó érzés otthon, kényelmes ruhában is ápoltnak, csinosnak lenni.

 • Így lesz kellemes a home office

  Így lesz kellemes a home office

  Otthonról dolgozni nem is olyan egyszerű, de hogy is tehetnénk kellemesebbé az egész család számára az otthoni munkavégzést?

 • Ingyenes konzultáció a háziorvosi ellátáshoz

  Ingyenes konzultáció a háziorvosi ellátáshoz

  Egyre jobban leterheli az alapellátó háziorvosokat is a kialakult járványügyi helyzet. Egy hazai egészségügyi startup ezért saját fejlesztésű rendszerén keresztül teszi elérhetővé a telefonos- és videókonzultációt.

 • Lósóska – több ezer éves gyógynövény

  Lósóska – több ezer éves gyógynövény

  A lósóska az elfeledett növények közé tartozik: főként mezőkön, árokpartokon nő a legjobban. A vidéki öregemberek még a déd- és nagyszüleiktől tanulták jótékony hatását.