EUR: 353,18 Ft
CHF: 331,94 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Sport

Vízilabda Eb – 21 éve hajszoljuk az aranyat

A magyar vízilabda-válogatottnak nem jön be a hazai pálya. Az elmúlt húsz évben kétszer rendezhettünk Eb-t, de csak egyszer – a lányok 2001-ben – nyertünk aranyat. Ráadásul a 2017-es budapesti vb-n sem sikerült a csúcsra érni.

Sovány vigasz, hogy 1926-ban és 1958-ban azért simán Eb-t nyert a férficsapat, amely egyébként nem túl szerencsés a kontinensbajnokságokon, hiszen legutóbb 21 éve Firenzében állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.


A háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely szerint nem a sokszor emlegetett magyar átokról van szó. Annál is inkább, mert másokkal is megesett már afféle baleset, hogy a hazai pályán égtek le.


MTI/Szigetváry Zsolt

– A barcelonai olimpián sokan már előre odaadták volna az aranyat a spanyoloknak, aztán mégsem nyertek, az 1999-es firenzei Eb-n pedig mi intéztük el az olaszokat, akik a 2009-es római vb-n még a négy közé sem fértek be – nyilatkozta a Lokálnak Kiss Gergely.  – Szóval másnak sem megy mindig otthon. Elég, ha felidézem a 2002-es világkupát, ahol két napon belül kétszer vertük meg Belgrádban négyezer néző előtt Jugoszláviát. A hazai pálya sok pluszt adhat, a közönség szurkolása átlendíthet a holtpontokon, igaz, néha a túlzott elvárás bénítólag hathat. De azért jobb öt-hatezer fanatikus előtt játszani, mint mindenféle nyomástól mentesen, valahol az isten háta mögött, ahol a kutya sem kíváncsi rád.


Nos, a Duna Arénában alighanem már ma a törökök elleni meccsen is garantálható lesz a telt ház. S remélhetőleg a szurkolók biztatása a lehető legtöbbet és jobbat hozza ki a fiúkból. S persze a lányokból.


MTI/Szigetváry Zsolt

 

Tokiói repülőjegy a tét

Érdemes felidézni, hogy már biztos tokiói szereplő a világliga győztes Szerbia, és a dél-koreai vb arany- és ezüstérmes Olasz- és Spanyolország. Budapesten az Európa-bajnok szerez kvótát, illetve a szerb, olasz, spanyol gárdát nem számítva a legjobb helyen végző csapat. Ha Varga Dénesék itthon nem szereznek kvótát, a rotterdami olimpiai selejtezőn még megtehetik. A nőknél már olimpiai résztvevő az Egyesült Államok és Spanyolország. A hazai Eb-ről – Spanyolországot nem számítva – a legjobb helyezésű csapat jut ki Tokióba. Nekik Triesztben lesz a pótvizsga.

Kapcsolódó Cikkek