2020. január 26., vasárnap
Paula, Vanda

Sport

Vízilabda Eb – Tanulnak a vereségből a gyenge lányok

Gólzáporos győzelmek születtek a budapesti vízilabda Eb első női meccsein, a mieink két meccsen 45-öt szereztek, és csak hatot kaptak. Feltűnő, hogy a pólóban kiemelkedő szerepet játszó Horvátország és Szerbia lányai alulról lógnak ki a sorból.

Ennek is jól körülhatárolt okai vannak, osztja meg tapasztalatait a Lokállal Merész András, a magyar női válogatott egykori kapitánya.


– Mindkét nemzetnél csak az elmúlt 10-15 évben kezdődött a női póló elismerése – nyilatkozta a szakember. – Kevés volt a vízfelület, így a medencékben elsősorban a kirakatban lévő férfi vízilabdázók gyakorolhattak, akikre a források nagy részét is fordították. Ráadásul Szerbiában, Horvátországban a lányok viszonylag hamar abbahagyják, mert ők nem tudnak megélni a pólózásból.

Az exkapitány korábban azt a nézetet képviselte, hogy a gyengébbeknek külön, afféle B Eb-t, vb-t rendezzenek, ám az érdekeltek erről hallani sem akartak. S amúgy is, a csoportmeccsek végeztével úgyis külön meccset vívnak a szerényebb képességű gárdák.

Kemény Dénes, a háromszoros olimpiai bajnok férfiválogatott kapitánya szerint a gyengébb csapatok közvetlen utánpótlása jelentősen megnövekedhet egy-egy részsiker nyomán.

– Korábban én is a mezőny kibővítése ellen voltam, de beláttam, hogy a jövő szempontjából fontos, hogy a kezdőkből haladók váljanak. A nagy vereségekből is tanulhatnak a világversenyeken – nyilatkozta Kemény.

A magyar csapatok következő mérkőzései: férfiak, csütörtök: Magyarország–Spanyolország (M4, 19.00), nők: szerda: Magyarország–Oroszország (M4, 19.00).

Kapcsolódó Cikkek

  • LeBron James minden idők harmadik legjobbja

    LeBron James minden idők harmadik legjobbja

    A Los Angeles Lakers szombaton kikapott a Philadelphia 76ers otthonában az észak-amerikai kosárlabdaligában (NBA). A vendégek legnagyobb sztárja, Lebron James 29 pontot szerzett a találkozón és ezzel a liga történetének harmadik legeredményesebb játékosa lett megelőzve Kobe Bryant-t.

  • Liu Shaoang aranyérmes 1500 méteren

    Liu Shaoang aranyérmes 1500 méteren

    Liu Shaoang aranyérmet nyert 1500 méteren a debreceni Főnix Csarnokban zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság második napján, szombaton.