2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Életmód

Vörös szőnyegen vonultak be a manézs sztárjai a Fővárosi Nagycirkuszba

Vörös szőnyeges bevonulással kezdődött a XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál a Fővárosi Nagycirkuszban. Valamennyi zsűritagot és a négy kontinensről érkezett artistaművészeket Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár fogadta a Red Carpet Show-n.

A világhírű Rippel Brothers – Rippel Ferenc és Rippel Viktor – volt a bevonulás ceremóniamestere, amely a Cirkuszhercegnő című színházi darab kellékeivel és díszlete előtte zajlott. A világ legjobb cirkuszművészeinek érkezése közötti szünetekben a közönséget a négytagú Anima Prizma tűzzsonglőrcsoport és a Rippel Akadémia diákjai szórakoztatták.


Szijjártó Péter: A magyar kulturális örökség nagyon fontos eleme a cirkuszművészet (VIP Média)

A XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált Szijjártó Péter külügyminiszter nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a magyar kulturális örökség nagyon fontos eleme a cirkuszművészet, hatalmas nemzeti kincsünk. A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál a monte-carlói, a moszkvai és a latinai fesztiválok sorába emelkedett. – Magyarország nemcsak számos komoly tudóst és találmányt adott már a világnak, a cirkuszművészet világában is a legkülönlegesebbek közé tartozik. Elég csak a Richter családra gondolni, ahonnan Richter József lovas akrobata a közelmúltban Kossuth-díjat kapott – hangsúlyozta Szijjártó Péter, és kitért arra, hogy a budapesti esemény immár a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjévé vált: Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában idén négy földrészről érkezett, komoly nemzetközi elismerésekkel kitüntetett művészeket láthat a közönség. Egyedül Kínából 31 tagú csapat érkezett.

A zsűri

A fesztiválnyitó előadás után a közönség állva ünnepelte a cirkuszművészet világsztárjait, akiknek produkcióját egy nemzetközi szakmai zsűri értékeli. A zsűri tagjai a világ jelentős cirkuszainak és varietéinek vezetői.

A zsűri tagjai a világ jelentős cirkuszainak és varietéinek vezetői (Fotó: VIP Média)

Eugene Chaplin – a zsűri elnöke, a Vaudreuil-Dorion Nemzetközi Cirkuszfesztivál konzultánsa és a Vevey Comedy Festival elnöke (Kanada)
Fabio Montico – az Olaszországi Nemzetközi Cirkuszfesztivál elnöke (Olaszország)
Gia Eradze – az orosz állami cirkuszvállalat művészeti és színpadi igazgatója (Oroszország)
Joseph Bouglione – a Cirque d’Hiver Bouglione elnöke és vezérigazgatója (Franciaország)
Maria Teresa Chirinos Versace – a Podartes Perú cirkuszi producere és igazgatója (Peru)
Endrész László – a Blackpool Tower Circus producere és igazgatója (Egyesült Királyság)
Pavel Kotov – a Cirque du Soleil senior casting direktora (Kanada)
Peter Dubinsky – a Firebird Productions tulajdonosa (USA)
Sun Li-li – a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója és a Pekingi Akrobataiskola művészeti igazgatója (Kína)
Vladimir Shaban – a Fehérorosz Állami Cirkusz igazgatója (Fehéroroszország)
Vladislav Kornienko – az Ukrán Nemzeti Cirkusz főigazgatója (Ukrajna)
Mata Zsuzsanna – a Fédération Mondiale du Cirque ügyvezető igazgatója (Magyarország)

 

 

Magyar artistaosztály indul Kínában

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos régóta dolgozik azon, hogy Pekingben, a Nemzeti Akrobataiskolában fiatal magyar artisták tanulhassanak. Ez az álom szeptemberben megvalósul. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ várja olyan 13–15 éves, valamint 18 év feletti diákok jelentkezését, akik szeptembertől a világhírű, fesztiválgyőztes kínai artistaművészek nyomdokaiba akarnak lépni egy gondosan kiválasztott és felkészített, maximum 14 fős osztály tagjaként. Nyolc hónapig Pekingben tanulhatják az artistaművészet mesterfogásait, részt vehetnek a többfordulós kiválasztási rendszerben, tehetségkutató televíziós műsorban mutatkozhatnak be, közreműködhetnek világszámok létrehozásában. A húsz éve töretlenül sikeres iskolából már 200 külföldi hallgató indult el a világhír felé. A tanév díja ötmillió forint, amely 90 százalékban állami finanszírozású, 10 százalékban önköltséges (500 ezer forint). Jelentkezés 2020-ban folyamatosan, a létszámkeret erejéig. A kiválasztás kezdete: 2020. március 14.
További információ és jelentkezés: https://www.fnc.hu/, [email protected]

Kapcsolódó Cikkek