EUR: 356,33 Ft
CHF: 336,29 Ft
2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Tech

Zsugorodni is képes a robot

Polipok által inspirált robotot alkottak kínai kutatók: a puha szerkezet képes a zsugorodásra, a környezetéhez igazodó kamuflázsra és a multimodális helyzetváltoztatásra.

A szakemberek körében egyre népszerűbb kutatási terület az olyan bionikus robotok megalkotása, amelyeket a környezetükkel kapcsolatba lépő élőlények inspirálnak. A Sencseni Tudományos Akadémia Intézete, az Institutes of Advanced Technology (SIAT) szakértői a polipokat megfigyelve készítették el robotjukat, amely helyváltoztatás közben képes módosítani a méretét. Át tud haladni különböző tereptárgyakon, például átmászik egy két milliméter magas alagúton, és átúszik egy 450 mikrométer széles csatornán – mondta el To Hszüe-min, a kutatás vezetője.


A puha robot egy szűk, saját testénél kisebb csövön is átfér, úgy, hogy közeli infravörös fény sugárzásának hatására 35 százalékkal csökkenti testének kiterjedését. A csápjaiban lévő hidrogél áttetszősége miatt a vízben képes a kamuflázsra. Bionikus megjelenésének és helyváltoztató-képességének köszönhetően várhatóan több területen is előnnyel járhat az alkalmazása, például az orvosbiológiában és a környezet vizsgálatában, monitorozásában.

A tudósok az Advanced Functional Materials című szaklapban számoltak be eredményeikről.

Fotó: YouTube

Kapcsolódó Cikkek