EUR: 344,72 Ft
CHF: 318,69 Ft
2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Belföld

30 éve nem házasodtak annyian, mint tavaly

A 2019. január–novemberi időszakban kötött házasságok száma 1989 óta az eddigi legmagasabb. Szerencsére a válások száma is csökkent. Tegnap, immár tizenharmadik alkalommal kezdődött a Házasság Hete programsorozat, melynek célja az útmutatás, és a házaspárok segítése. 

A Házasság Hete-mozgalom több mint húsz éve indult az Egyesült Királyságból, amelyhez Magyarország az elsők között csatlakozott 2008-ban. Célja, hogy felhívják a figyelmet a házasság, a család értékeire, segítséget nyújtsanak a házasságra készülőknek vagy épp a párkapcsolati problémákkal küzdőknek.


fotó: Profimedia

A Házasság Hete-mozgalom országos koordinátora, dr. Herjeczki Kornél szerint tartós és pozitív változás állt be az elmúlt években a házasodási kedvet illetően. – A statisztikai adatok arra engednek következtetni, hogy a hozzáállásban, megítélésben tartós pozitív változás állt be. Ennél azonban többre van szükség. A célunk az, hogy a motiváción túl jó és tartós házasságok születhessenek. Olyan otthonok, ahova szívesen megy haza férj, feleség és gyermek – mondta.

62 ezren házasodtak


A Központi Statisztikai Hivatal adatai pedig bizonyítják, hogy a boldogító igent évről évre egyre több pár mondja ki. A január végén kiadott legfrissebb adat szerint ugyanis – amely a 2019. január és november közötti időszakot vizsgálja – közel 62 ezer pár kötött házasságot, ez jelentősen, 27 százalékkal, 13 ezer párral több az egy évvel korábbinál. Csak novemberben 4188 pár lépett frigyre, ami 112 százalékkal több, mint 2018 azonos hónapjában. A 2019. január–novemberi időszakban kötött házasságok száma 1989 óta a legmagasabb érték. – Mindemellett a válások száma pedig csökkent – tette hozzá Herjeczki Kornél.

Egy asztalnál Balázs, az édesanya, Eszter, az édesapa, Rudolf, Lilla, mögöttük Anna és Marci (Fotók: Keresztesi Balázs)

Csapatjáték szerelemmel
A Házasság Hete rendezvénysorozat házaspár arca Semsei Rudolf üzletember és felesége, Dobay Eszter, akik több mint húsz éve élnek kapcsolatban és 18 éve boldog házasok. Ez idő alatt pedig megfogalmazták, hogy mi lehet a jó házasság titka. – A legfontosabb, hogy a „mi” előrébb legyen az „én”-nél, a közös jelenre és jövőre kell koncentrálni. Mi ezt úgy fogalmaztuk meg magunknak, hogy a házasság egy csapatjáték szerelemmel. Nem elég a szerelem, kell az összhang és a harmónia, amit együtt töltött minőségi idővel és nagyon sok beszélgetéssel tudunk elérni – kezdte a Lokálnak Semsei Rudolf, akitől felesége vette át a szót. – Az odafigyelés, a gondoskodás, az egymás irányába tett aprócska kis szeretetmorzsák fel tudják dobni a szürke hétköznapokat. Nekünk négy gyermekünk van, imádjuk őket, de muszáj, hogy külön is töltsünk tőlük némi időt, e nélkül ugyanis amikor felnőnek és kirepülnek, ott állunk majd egymás előtt mint két idegen – mondta Eszter. – Ha egy pár néha úgy érzi, hogy épp nem találja a közös utat, ne adja fel, kérjen akár külső segítséget. A házassághoz ugyanis rengeteg türelem kell. Olyan mint egy folyó, hol csendesen csordogál, hol pedig zúgók törik meg, de ha egy irányba evezünk biztos, hogy nem borulunk fel és jó helyen kötünk ki – tette hozzá Rudolf.

Semsei Rudolf és felesége, Dobay Eszter (Fotó: Keresztesi Balázs)

Házasság előnyei
A házasságnak nem csupán lelki, de anyagi előnyei is vannak. A kormány ugyanis több kedvezményt is biztosít:
– Első házasok adókedvezménye
– Családi otthonteremtési kedvezmény
– Babaváró hitel

 

A Lokál segít! Küldjön üzenetet a szerelmének!

Elmondaná a kedvesének, hogy mennyire szereti? Küldje el az üzenetet a [email protected] címre. Mi pedig kiválasztjuk a legjobbakat és megmutatjuk Valentin-napon, február 14-i számunkban.

 

Profimedia

Kapcsolódó Cikkek