EUR: 363,76 Ft
CHF: 344,60 Ft
2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Életmód

A jövő élelmiszere lehet az alga

3 milliárd éves Földünk legidősebb lakója: az alga, amely fantasztikusan ellenállt a földtörténet valamennyi katasztrófájának. Ez a növény a sarkvidék zord éghajlatát éppúgy elviseli, mint az akár 85 Celsius-fokos hévízi forrásokat. Földünk oxigénkészletének mintegy 90 %-át ma is az alga, más néven moszat biztosítja.

A folyókban, tengerekben, tavakban található algákat talán azóta fogyasztja az emberiség, amióta birtokba vette a Földet.


Csupán következtetni lehet arra, hogy mióta vann jelen az emberi étrendben a növény.

A dél- és közép-amerikai, ázsiai és óceániai ősi kultúrák nagyra értékelték: az akkor élt emberek életerejük fokozására, egészségük megtartására használták. Az aztékok az Isten ajándékának is nevezték, amikor fogyasztották. Tehát az algák – amelyek tápanyagban gazdag növények – a tengeri ökoszisztéma létfontosságú elemeit jelentik. Külön előnyük, hogy élelmiszerként egész évben termeszthetők, nem igényelnek sem műtrágyázást, sem permetezést.


Táplálék és fűtőanyag

Több helyen is felmerült az ötlet, hogy mi lenne, ha az algákat bevetnék az emberiség táplálékainak kibővítésére?

A kutatásban résztvevő szakemberek szerint így nemcsak az energiatermelést lehetne megoldani, de 2050-ig akkora mennyiséget lehetne megtermelni az algákból, ami több milliárd embernek biztosítaná a táplálékot.

Két ilyen technológia kombinációja különösnek tűnhet, de az alkalmazott módszerek szinergiájának köszönhetően megoldhatná a globális éhezés problémáját, miközben csökkentené a klímaváltozást súlyosbító gázok mennyiségét” – magyarázta a Popular Science magazinnak nyilatkozva Charles Greene professzor, a Cornell Egyetem légkörkutatója, aki részt vett a BECCS (Bio-energy with carbon capture and storage) modelljének kidolgozásában.

A szakember szerint egy 7000 hektáros ABECCS-üzem annyi fehérjét tud biztosítani, mint az ugyanekkora területen megtermelt szója, azonban az ABECCS alkalmazásával emellett évi 30 000 tonna szén-dioxidtól is meg lehet kímélni a légkört. Ez annyit jelent, mintha valamivel több mint hatezer autó tűnne el az utakról.

Az mindenesetre tény, hogy az algafogyasztás külföldön terjedőben van. Az utóbbi években Európában és Észak-Amerikában is gyorsan tért hódított. Kínában és Peruban évszázadok óta fogyasztják – afféle “zöldségként” a tengeri herkentyűk és halak mellé.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lexi Ryan – Sodródás

  Lexi Ryan – Sodródás

  Régebben csak egy dolog érdekelt, a foci – az edzések, a meccsek, hogy kiérdemeljem a helyem a legjobb csapatban a profik között.

 • Karanténklipek, avagy amikor Mozart vasal

  Karanténklipek, avagy amikor Mozart vasal

  A karantén idején a színészek is betartják a szabályokat, és úgy vigyáznak magukra és a környezetükre, hogy csak a legszükségesebb esetekben mozdulnak ki otthonról.

 • Arcfestés gyerekeknek és felnőtteknek

  Arcfestés gyerekeknek és felnőtteknek

   Az emberi test díszítése, festése nagyon régi időkre nyúlik vissza. Emberőseinknél mágikus jelentése volt, többek között színekkel is kommunikáltak egymással. Amikor az Észak-Amerikában élő indiánok harca indultak, illetve amikor ünnepeltek, kifestették az arcukat.

 • Kóstolta már? Készítsen tejlevest

  Kóstolta már? Készítsen tejlevest

  A régi magyar konyhában nagyon sokfajta étel található, amelyek ma már feledésbe merültek. A pásztorkodó népeknél gyorsan megoldották az ételkészítést, ha éhesek voltak. Adva volt a tej. Az ételkészítésben élen jártak a juhászok, a gulyások vagy éppen a kecskepásztorok.