EUR: 334,24 Ft
CHF: 314,57 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Életmód

A molyok kiűzetése a lakásokból

A lakásban többfajta, láthatatlan “üzemmódban” éldegélő rovarok is lehetnek, amelyek először fel sem tűnnek, később viszont annál kellemetlenebbekké válnak.

Bár jelenlétük nem fenyegető, például a molyok esetében, azonban annál inkább nagy kárt tudnak tenni a ruhákban. Mindent megrágnak, ami textil, ráadásul bárhol képesek megbújni.


Különösen jó rejtőzködők

A molylepkék megtelepedhetnek a fiókokban, a szennyestartóban, vagy akár a ruhásszekrényben is. Legfőképpen a lárvák a bosszantás nagymesterei, hiszen szétrágnak mindent, ami az útjukba kerül.


Az egyik legagresszívebb állat az aszalványmoly: szekrényekbe, éléskamrába befészkeli magát, szárnyai szürkék. Szó szerint rá kell lépni, agyon kell csapni, ha valaki találkozik vele. A nőstények hatalmas számú petét le tudnak rakni és ne várják meg, amíg az utódok kikelnek.

De nem különbek a ruhamolyok sem, amik szintén nagyon szeretik a szőnyegeket, kárpitokat, és egyéb más szövetanyagokat. Ezek a példányok egyébként aranybarna színűek. Amikor eljön a szaporodási időszak, érdemes a lakásba több feromoncsapdát is elhelyezni, hogy inkább azt részesítsék előnyben. Ezek a csalik az áruházakban és a háztartási boltokban kaphatóak.

A barna házi moly rakja le a legtöbb petét, mintegy 600-at általában, irtani kell őket, mert leginkább az éléskamrákban elhelyezett száraz élelmiszereket támadják, és azt meg is rágják.

Védekezés a kártevés ellen

Eme szárnyas élőlények nagyon szeretik a sötétet. Leginkább így érzik jól magukat, meg kell oldani, hogy a lakás minden zuga ki legyen világítva – még éjjel is, hogy a molyok ne tudjanak megtelepedni. A kényesebb holmikat érdemes zárt szekrényekben elhelyezni, zárható zsákokban tartani.

A konyhában meg kell szabadulni azoktól az ételektől, amikhez hozzáférhettek a rovarok, valamint minden helyiségben nagytakarítást kell végezni. Hasznos lehet az alapos porszívózás, továbbá a lakás különböző pontjain elhelyezett erős illatú gyógynövények, például az őrölt, vagy egészpálcika fahéj – illat-áteresztő dobozkában. A levendula – amit cserépben nevelünk, vagy a belőle készült szappan, vagy levendula illatával átitatott zsebkendők, egyéb ruhadarabok. Ezeket az illatokat ugyanis széles ívben elkerülik a rovarkártevők – adta hírül az agrároldal.hu.

 

Kapcsolódó Cikkek