EUR: 364,36 Ft
CHF: 344,91 Ft
2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Életmód

A szemvidítófű lelket is vidítja!

A természet évszázadok óta kínál megoldásokat különféle testi bajokra. Kevéssé ismerjük őket, főként a modern gyógyszer tudomány fejlődésével háttérbe került a hatásuk. Maga a tudás, amit őseink – természetes mivoltukban – még magukban hordoztak, szintén kopik. A szemvidítófű azok közé a gyógynövények közé tartozik, amelyet majdnem elfelejtettek. Csupán az utóbbi időkben kezdik újra felfedezni jótékony hatását, miszerint valóban arra való, hogy javítsa a szem körüli bajokat. Megfigyelték, hogy bizonyos szembetegségeket: például az árpát vagy a kötőhártya-gyulladást eredményesen gyógyítja.

Maga a növény megtalálható a hegy- és dombvidékeken, kedveli a nyirkos erdőket, réteket. Gyógyászati célokra a felső, virágos hajtását alkalmazzák. Gyűjtési ideje június-július. Többfajta gyógyító kémiai anyagot és flavonoidokat tartalmaz.


Mire ajánlják?

A fáradt szemek pihentetésére, megnyugtatására külsőleg alkalmazzák a borogatást. Ha megisszák a főzetét, akkor azt tapasztalták, hogy a szénanátha tüneteit is enyhíti és fertőtlenítő hatású. A szemvidítófüvet a népi gyógyászatban köhögés ellen is alkalmazzák – írta a hazipatika.com


A növény nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, melyek különösen fontos hatóanyagok a szem számára. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő fényérzékenység szabályozásához, a szürkületben való éleslátás biztosításához. Segít megelőzni a szem kiszáradását, az éleslátás elvesztését, az időskori szembetegségek kialakulását. Továbbá B-vitaminokat és E-vitamint, az ásványi anyagok és nyomelemek közül vasat, jódot, szilíciumot, rezet és cinket tartalmaz.

Gyógyhatása

Eme gyógynövény hatóanyagainak antibiotikus és összehúzó hatása feszesíti erősíti és javítja a keringést. Csökkenti a kialakult gyulladást, a váladékképződést, védelmet nyújt a szem felülfertőzései ellen. Eredményes a szemhéj gyulladásának kezelésében, sőt a szemszárazság ellen kifejezetten ajánlják.

Belsőleg leforrázva, teaként fogyasztható, külsőleg lemosóként, borogatásként használható. Azok számára, akik sokat ülnek számítógép előtt, sokat vezetnek, légkondicionált helyiségben tartózkodnak vagy száraz levegőjű irodákban, szobákban ülnek naphosszat, azok számára is hasznos lehet ez a gyógynövény – foglalta össze a provitamin.hu.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Lexi Ryan – Sodródás

  Lexi Ryan – Sodródás

  Régebben csak egy dolog érdekelt, a foci – az edzések, a meccsek, hogy kiérdemeljem a helyem a legjobb csapatban a profik között.

 • Karanténklipek, avagy amikor Mozart vasal

  Karanténklipek, avagy amikor Mozart vasal

  A karantén idején a színészek is betartják a szabályokat, és úgy vigyáznak magukra és a környezetükre, hogy csak a legszükségesebb esetekben mozdulnak ki otthonról.

 • Arcfestés gyerekeknek és felnőtteknek

  Arcfestés gyerekeknek és felnőtteknek

   Az emberi test díszítése, festése nagyon régi időkre nyúlik vissza. Emberőseinknél mágikus jelentése volt, többek között színekkel is kommunikáltak egymással. Amikor az Észak-Amerikában élő indiánok harca indultak, illetve amikor ünnepeltek, kifestették az arcukat.

 • Kóstolta már? Készítsen tejlevest

  Kóstolta már? Készítsen tejlevest

  A régi magyar konyhában nagyon sokfajta étel található, amelyek ma már feledésbe merültek. A pásztorkodó népeknél gyorsan megoldották az ételkészítést, ha éhesek voltak. Adva volt a tej. Az ételkészítésben élen jártak a juhászok, a gulyások vagy éppen a kecskepásztorok.