2020. április 05., vasárnap
Vince

Életmód

A torma gyógynövény, fűszer és zöldség is egyben

A torma az egyik legkülönlegesebb fűszernövény, amely akár a patakparton, akár a kertben avagy vadon is megterem. Gyógy- és fűszernövény, illetve zöldség is egyszerre.

Ismerik Európában (Svédországban, Portugáliában, Görögországban), illetve Ázsiában, Indiában, és nem is gondolnánk róla, hogy Észak-Afrikában őshonos. Szinte valamennyi kontinensen megtalálható. Hazánkban Az ok nyilván nem lehet véletlen.


Energizál

Évelő növény, kerek levelű és üreges szárú, íze hasonlít a retekhez: csípős. Ezért a gasztronómiában is gyakran teszik ételek mellé kiegészítőnek, ha pikáns ízekre vágyik valaki. Mindamellett erősíti az immunrendszert, a csontozatot.


Azt állítják róla, hogy rengeteg tápanyagot tartalmaz, viszont minimális az energia tartalma: mindössze 3,7 kcal. Nagy előnye, hogy van benne K-vitamin, A-, C-, és B-vitamin, továbbá kalcium, mangán, és további ásványi anyagok. Ezek együttesen erősítik fel a fogyasztó immunrendszerét. – írta az edenkert.hu

Sokan fogyasztják a magyarok közül

A középkor óta tudatosan is termesztik, a magyarokon kívül még a lengyel, illetve az osztrák és a német konyha kedveli. Az ínyencek azt mondják, hogy az igazán jó torma titka az, hogy nem durván erős, hanem csak annyira csíp, hogy még érezhetők legyenek a további aromái is.

A felszedett torma becsomagolva hűtőszekrényben viszonylag sokáig eltartható, de fagyasztani is lehet, a házi készítésű ecetes torma mindenféle tartósítószer nélkül is két-három hétig eláll a hűtőben.

A torma leginkább feldolgozott formában, főleg ecetes tormaként kerül a tányérra – főtt húsok és kolbász mellé, de tormakrém vagy mártás is készülhet belőle, savanyúságok ízesítőjeként is használják. A húsvéti sonkák hagyományos kiegészítője. Gyógyhatása régtől fogva ismert, légúttisztító és baktériumölő hatását kihasználták nátha, megfázás ellen, köhögés csillapítására. A hajdúsági torma 2009-ben például megkapta az Európai Unió földrajzi eredetvédelmi védjegyét (OEM), és bekerült a hungarikumok közé is – foglalta össze az eteltcsakokosan.hu.

Kapcsolódó Cikkek

 • Élesztő aszalványból

  Élesztő aszalványból

  Sokan nem tudják, hogyan készíthetnek házilag élesztőt. Ez a tudomány akkor kerül leginkább előtérbe, amikor valamiért nem tudnak kimenni az emberek vásárolni és hirtelen kellenének a hozzávalók egy süteményhez.

 • Mindent a fülnek!

  Mindent a fülnek!

   A zene álomba ringat, kikapcsol, hobbi és információ egyszerre. Ennek a szabadidős tevékenységnek nagyon sokan és sokat hódolnak.

 • Alkossanak, rajzoljanak együtt!

  Alkossanak, rajzoljanak együtt!

  A rajzolás ősidők óta az egyik legérdekesebb önkifejezési forma. Mint tudható, a spanyolországi altamirai barlang tele volt rajzokkal, emberőseink így akartak üzenni a jövőnek.