2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Sport

Aggódik az öttusa jövője miatt az olimpiai bajnok Török Ferenc 

Majd nyolcvanöt évesen is aktív dr. Török Ferenc, a kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, aki szövetségi kapitányként is fényes sikerekkel dicsekedhet. Rendszeresen sportol és viszi ügyvédi praxisát, csak sportága jövőjét nem látja túl fényesnek.

Fejetlenséget és kapkodást tapasztal a nemzetközi szövetség berkeiben. Amikor még alelnök volt, megfogadták tanácsait megfogadta, de aztán másokra hallgatott Klaus Schormann, az UIPM német elnöke. Egyre inkább követhetetlenek a fejlesztési programok, még nagyobb baj, hogy az Ázsiában és Afrikában toborzott tagszövetségek vezető képviselői közül jó néhánynak halványlila gőze sincs az öttusáról. Mérlegelés nélkül, sokszor tudatlanul mindent megszavaznak, könnyűszerrel nyomják le a voksolásban hátrányba került józan és hozzáértő európai szakembereket.MTI Fotó: Honéczy Barnabás

– Ami pedig a hazai öttusát illeti, hiába papolok arról, hogy még mindig a vívótudás a siker kulcsa, a válogatottak felkészülésének súlypontját pedig a klubokból a központi edzőtáborokba kellene áthelyezni – nyilatkozta az SzPressnek a máig aktív jogász, aki élsportolóként a szerencse fiának tekintheti magát, mert a súlyos sérülések elkerülték. – Kemény fából faragtak, de vigyáztam is magamra, ez is közrejátszott abban, hogy három olimpiai és tíz világbajnoki érem került a gyűjteményembe. Jellemző rám, hogy az első nagy sérülésemet a visszavonulásom után szenvedtem el egy Budapest második osztályban szereplő labdarúgó csapat játékosaként. Később a gerincembe négy csavar került, aztán tüdőrák gyanújával kerültem kórházba, majd újabb daganatos betegség okozott gondot, és az operációt akkor sem úsztam meg. Hetven sugárkezelés kellemetlenségeit éltem át. De már „kipofozták” a gerincemet, és az elhasználódott a térdemet is megműtötték, és dacára annak, hogy két rosszullét miatt vérhígítót kell szednem, élek és virulok, teniszezek, úszok, gyógytornára járok, kerékpározok vagy szobabiciklin tekerek, futok, vagy inkább csoszogok. Lassan becsukom a boltot az irodámban, de ügyvédként még néhány régen húzódó peres ügyemet szeretném lezárni – mondta befejezésül dr. Török.


MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Kapcsolódó Cikkek

  • Elverték a Liverpoolt

    Elverték a Liverpoolt

    Az Atlético Madrid otthon 1-0-ra legyőzte a címvédő Liverpoolt, míg a Borussia Dortmund szintén hazai pályán 2-1-re nyert a vendég Paris Saint-Germain ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a párharcok keddi első mérkőzésén.

  • Ungvári Miklós: Ha Isten is úgy akarja, ott leszek az olimpián

    Ungvári Miklós: Ha Isten is úgy akarja, ott leszek az olimpián

    Utolsó olimpiájára készül, csarnokot neveztek el róla, ő minden idők legeredményesebb judósa és távlovaglásban is szép eredményeket ér el – a 39 éves Ungvári Miklóssal beszélgetett a Lokál, aki felkészüléséről, visszavonulásáról és a gyermekvállalásról is őszintén mesélt lapunknak.