EUR: 345,96 Ft
CHF: 321,49 Ft
2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Életmód

Alapfogalmak csokiimádóknak

Gombóc Artúrnak mindegy, hogy milyen, csak csoki legyen. Egy magára valamit is adó csokiimádó azonban pontosan tudja, hogy mi a különbség a trüffel és a praliné között. Ha nem tudja, segítünk.

Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét. A tizedik hazudik. (John G. Tullius) Profimedia

Bonbon: Nem minden falatnyi, apró csoki bonbon. Hivatalosan bonbonnak azt nevezik, ami cukorszirupalapból és a hozzá kevert csokoládéból, gyümölcskivonatokból vagy kávéból és illóolajokból áll.  A bonbon alapvetően nem töltött csokoládé, hanem telt massza. A masszát régen bádoglemezeken hűtötték, majd formára vágták, és önmagában vagy csokoládéba mártva kínálták. Ez az eredeti receptúra, de ma már a bonbon fogalma töltött csokoládét jelöl.


Nugát: Az eredeti nugát finomra őrölt, préselt, pörkölt mogyoróból, cukorból és kakaóvajból álló  keverék. Valójában amit ma klasszikus nugátnak nevezhetünk, az a simára kevert Nutella. A modern nugátoknál az arányokat eltolva előszeretettel használják bonbonok, édességek töltésére, ilyenkor lágyabbra keverik.

Praliné: Amikor a pirított mogyorót vagy mandulát cukormázzal bevonják és csokoládéba mártják, akkor beszélünk pralinéról. Az anekdota szerint César de Choiseuil Plessis-Praslin herceg evett először pralinét, akinek szakácsa odaégette a mandulás desszertet, és ezt igyekezvén leplezni, olvasztott csokoládéba burkolta a cukormázas, jócskán megpirult magot. A hercegnek olyannyira ízlett a véletlen ihlette finomság, hogy a monda folytatása szerint Bordeaux lakosait pralinéval kárpótolta a XIII. Lajossal folytatott háborúskodás viszontagságaiért.


Trüffel: Bonbon, amit alkohollal töltenek, ha az eredeti receptet szeretnénk felidézni. A trüffel szó egyébként eredetileg szarvasgombát jelöl. A szarvasgombát régebben szinte mindig konyakba vagy portóiba áztatták, majd ezt a visszamaradt alkoholos lét használták különböző bonbonok töltéséhez. Napjainkban a krémes csokihabbal töltött csokibonbon a trüffel.

Jégcsokoládé: Ezt az édességet a németek találták ki, ott eiskonfektnek hívják. Extra krémes, édes, külön csomagolt csoki, melyet lehűtve kell fogyasztani. Akár otthon is elkészíthető 2/3 rész kakaóvajból és 1/3 rész kókuszzsírból. Az ínyencek egy kevés mentakivonatot is tehetnek bele, a hűvös ízhatás kiemelésére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Nagyon sokan a drága tisztítószereket vásárolják, mivel abban reménykednek, hogy végre tiszta lesz a gáztűhelyük, ragyogni fognak az odakozmált edényeik.

 • Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  A tenyérből való olvasás az emberi sorsot illetően, nem új keletű tudomány. Sok-sok évszázadnyi tapasztalat alapján állítják, hogy vannak bizonyos vonalak, amelyekből következtetni lehet az illető személyiségére. Ilyen az „életvonal”. Az apost.com szerint világszerte sok ember hisz abban, hogy a tenyerünkön lévő vonalak sok mindent felfedhetnek a személyiségünkről és még a jövőt is segíthetnek megjósolni.

 • 5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  Időjárási frontok jönnek és mennek, ezekben mindenkinek volt része mostanában. Gyakran panaszkodnak embertársaink, hogy nehezen tudnak elaludni.

 • Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  A szép és üde bőr mindannyiunk vágya, amelyet az egészséges táplálkozás mellett bőrtípusunk ismeretében és a megfelelő szépészeti praktikákkal érhetünk el – szerencsére a mai világban választhatunk a tradicionális és a modern eljárások közül is.