2020. augusztus 12., szerda
Klára

Extra

Apák gyeden – jót tesz a kicsiknek!

Az apagyed egyre népszerűbb a családosok körében. Azokban az országokban, ahol bevezették az apák támogatását, ez ösztönzőleg hatott a fiatalokra és a családalapítási kedvre. Léder László, az Apa Akadémia elnöke maga is otthon van kislányával, és azt mondja, nem is lehetne boldogabb és teljesebb az élete.

Magyarországon érték a család. Kutatások bizonyítják, hogy hazánkban európai viszonylatban is különleges a családok és az anyák támogatása a fizetett szülői szabadságokat illetően. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért vizsgálata szerint pedig világviszonylatban is kiemelkedő a hazai támogatás mértéke. Magyarország azonban nem feledkezik meg az apákról sem, nekik egy hét fizetett szabadság jár a szülést követően. Az édesapák többsége ki is használja a lehetőséget, szeretnének ott lenni gyermekük életének első pillanataitól kezdve. A kormány igyekszik elismerni az apákat azzal, hogy a családtámogatások egésze számukra is elérhető. Mehetnek gyedre (gyermekgondozási díj), gyesre, igénybe vehetik a gyed extrát és a családi adókedvezményt, és ma már mindkét szülő a gyerekek után járó pótszabadságot is kiveheti, míg korábban erre csak az egyik szülőnek nyílt lehetősége. Léder László pszichológus, az Apa Akadémia elnöke és a Csendes Apa forradalom című könyv szerzője szerint azokban az országokban, ahol bevezették az apák támogatását, ez ösztönzőleg hatott a fiatalokra és a családalapítási kedvre.


– Az apák támogatása nemcsak abban segíthet a férfiaknak, hogy kilépjenek a mókuskerékből, de az üzenete is fontos. Az apa jelenléte és gondoskodása nélkülözhetetlen ugyanis egy kisgyermek egészséges fejlődéséhez. A nevelés szülői és nem anyai feladat – mondta László, aki maga is gyeden van a kislányával.

– Amikor a második kislányunk egy év és két hónappal ezelőtt megszületett, már tudtuk, hogy én megyek gyedre, és nem a feleségem. Én szerettem volna, hogy így legyen, mert több időt akartam együtt tölteni a gyerekekkel, ugyanis az első lányom megszületése után sokszor éreztem, hogy nem tudok vele eleget lenni. Most nem is lehetnék boldogabb és elégedettebb! Egészen elképesztőek azok a meghitt percek, amelyeket ilyenkor átélünk – mesélte László, aki úgy érzi, tágabb környezetében nehezebben fogadják el, hogy ő van gyeden. – A tágabb környezet továbbra sem tartja tiszteletben, hogy én vagyok otthon a gyerekekkel. Ha a munkával kapcsolatban keresnek, és én épp altatom a kicsit, akkor azt mondom, hogy majd később visszahívom őket – ilyenkor érzem, hogy néhányan meglepődnek. Lenézést, megvetést azonban egyáltalán nem tapasztaltam, ami a jövő apáira nézve megnyugtató.


Biztonságos környezet segíti a gyerekeket
Léder László pszichológus szerint az apának nem kell semmilyen különleges képesség, hogy jó apa legyen. Bőven megfelel, ha „elég jó apa”, és az anyával karöltve szerető, törődő és biztonságos környezetben nevelik a gyerekeket. – A kutatások egy irányba mutatnak: azok a gyerekek, akikkel apjuk már kiskorukban foglalkozik, emberi kapcsolataikban sikeresebbek lesznek. Könnyebben kezelik az indulataikat, kevésbé agresszívak és sokkal empatikusabbak – mondta.

 

fotó: Profimedia

fotó: Profimedia

Kapcsolódó Cikkek