EUR: 352,81 Ft
CHF: 334,00 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Külföld

Arcfelismerő szoftverrel az elveszett gyerekekért

Több ezer elveszett és elrabolt gyereket sikerült már hazajuttatnia az indiai rendőrségnek egy új arcfelismerő szoftver használatával, amely támogatói szerint “gyökeres változást” hozhat a helyzet kezelésében.

A Reuters hírügynökség pénteki tudósítása szerint évente gyerekek tízezreinek veszik nyoma a hatalmas dél-ázsiai országban, sokuk embercsempészek áldozata lesz, és őket gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztatják, illetve koldulásra, prostitúcióra kényszerítik.


A déli Telangána állam rendőrsége kifejlesztett egy arcfelismerő szoftvert, amelybe körülbelül háromezer eltűnt, majd megmentett gyerek adatait táplálták be, és több mint a felüket sikerült is hazavinniük.

“Az eredmények nagyon biztatóak” – vélekedett a kampányt felügyelő rendőrtiszt.


“Korábban a nagy kihívás az volt, hogy mit tegyünk a kiskorúakkal, miután megmentettük őket, a gyermekotthonokban való hosszú távú elszállásuk nem éppen ideális megoldás. Sürgető volt a családjuk megtalálása és a hazaküldésük” – tette hozzá.

Szakértők szerint a megfelelő kiképzés hiánya és a különböző államok illetékes szervei közötti gyenge együttműködés rendkívül megnehezíti a családegyesítéseket.

Az alkalmazás egy központi fénykép-adatbázisból dolgozik, és mintegy nyolcvan pontot azonosít az emberi arcon, így megkönnyítve a keresést akkor is, ha csak régi fotók hozzáférhetőek. Másodperceként egymillió bejegyzés összehasonlítására képes, és névre is lehet keresni, akár még fonetikusan is. Ezzel azt a problémát próbálják

orvosolni, hogy a gyerekeket megkérdezve gyakran rosszul írják le a szülők vagy a település nevét. Az adatbázist rendszeresen frissítik a gyerekotthonoktól kapott adatokkal.

A mesterséges intelligenciát alkalmazó arcfelismerés világszerte komoly vitákat váltott ki, a bírálók szerint a technológia sértheti az emberek alapvető jogait.

Az indiai legfelsőbb bíróság egyik tagja szerint fontos hatékony eszközöket bevetni az eltűnt gyerekek hazajuttatása érdekében, azonban óvatosan kell eljárni az adataik tárolásakor.

“Lényeges tudni, hogy miként gyűjtik az adatokat, valamint meddig fogják tárolni és a jövőben felhasználni őket” – mutatott rá.

A Child Rights Protection Forum nevű gyerekjogi civil szervezet álláspontja szerint az alkalmazás “gyökeres változást” hozhat a helyzet kezelésében.

Kapcsolódó Cikkek