EUR: 353,06 Ft
CHF: 334,15 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Életmód

Az életkezdési és az életközépi válság befolyásolja a pályaválasztást

Munkaügyi szakemberek számára nem ismeretlen az életkezdési és az életközépi válság kifejezése: az emberek többsége felteszi magának a kérdést a húszas évei elején és a negyvenes évei végén, hogy mit is kezdjen magával? Milyen pályát válasszon, vagy adott esetben váltson-e hivatást?

Életkezdeti válságnak vagy kapunyitási pániknak nevezzük, amikor egy fiatalra hirtelen rászakad az élet, és nehezen tudja, hogy melyik irányba induljon. A statisztikák szerint egy mai fiatal az első öt munkában töltött évében átlagosan 2-3 munkahelyen fordul meg. A karrierépítés ezután kezdődik valójában, ami szerencsés esetben nemcsak biztos megélhetést nyújt, de önmegvalósításunkat is elősegíti. Ezzel párhuzamosan megindul a szülőkről való leválás és anyagi függetlenedés időszaka, ami hosszan elhúzódhat, ha nem érezzük stabilnak anyagi helyzetünket, vagy érzelmileg nem vagyunk készek. Bár úgy tűnhet, sosem volt egyszerűbb dolga a fiataloknak, mint a XXI. században, ahol szinte bármilyen életutat választhatnak maguknak, ez éppannyira nyomasztó is lehet, mint amennyire vonzó.


Életközépi válságról akkor beszélünk, amikor a munkavállaló a 40-es, 50-es éveiben felszabadul a gyereknevelés napi teendői alól, és energiával telve szeretne valami újat tenni. Ilyenkor sokan egy új hivatást választanak maguknak, meglepő módon gyakori, hogy a felelősségteljes, stresszes, nagyvállalati hierarchiában elfoglalt vezető pozíciót cserélik le egy aktív, kétkezi szakmára, saját vállalkozásban.

Egy rendhagyó állásbörze

A Cégek Éjszakáján  április 2-án kitárulnak a vállalatok kapui, és egy rendhagyó állásbörzén a leendő kollégák átérezhetik, mit adhat az adott munkahely az életükhöz. A vállalatok pedig lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák, mit képviselnek, milyen körülményeket, értékrendet és perspektívát, fejlődési lehetőséget biztosítanak leendő munkatársaiknak. Az érdeklődőket buszok szállítják a helyszínek között, ahol a résztvevő cégek nyitott irodával várják őket. A rendezvényt egy közös összejövetellel zárja. Érdeklődők számára a részvétel ingyenes, a résztvevők regisztrációja március közepén kezdődik. Bővebb információ a [email protected] e-mail-címen vagy a +36 20 823 57 83-as telefonszámon kérhető.

Két szakma ingyen jár

Kortól és jövedelemtől függetlenül, 2020-ban mindenkinek jár két teljesen ingyenesen elérhető OKJ-s tanfolyam, százszázalékos állami támogatással. A jelenleg hatályos törvények szerint minden magyarnak kettő OKJ-képzés ingyen van, azaz az elsőért és a másodikért sem kell fizetni senkinek, akkor sem, ha már van végezettsége, sőt akkor sem, ha főiskolai vagy egyetemi diplomája van. Az ingyenes képzések listáját, városok szerint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján lehet megtalálni.

Kapcsolódó Cikkek