EUR: 364,36 Ft
CHF: 344,91 Ft
2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Életmód

Az irodai elrendezés pszichológiája

A hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen a jó elrendezésű iroda. Nem mindegy, hogy milyen helyiségben, hány ember dolgozik együtt. Fontos meghatározni, hogy közös-e a munkaterület, vagy teljesen más részét végzik el az ott dolgozók a munkafolyamatnak? Mekkorák a közösségi terek? Munkaállomások vannak-e vagy irodák?

Az egyterű irodák reneszánszát éljük_ Profimedia

Manapság az egyterű, amerikai típusú irodák reneszánszát éljük.  Az úgynevezett open office munkahelyeken a munkaállomásokat csupán a térelválasztók határolják. Általában nagy létszámú csapat számára alakítják ki olyan típusú munkavégzésre, amely gyakori kommunikációt igényel. Fontos, hogy megfelelő számú és méretű mellékhelyiségek és közösségi terek legyenek. Az open office hátránya a túlzott zajterhelés, áthallás, ami miatt  problémás lehet az összpontosítás. Előnye a gyors információcsere, a közösségi érzés kialakulása és a csapatdinamika fejlődése.


A klasszikus, cellás irodák a dolgozók számára az önálló territórium érzetét keltik, lehetőséget nyújtva az összpontosításra és a testreszabásra. A hátránya viszont az, hogy az elhatárolódás érzetét keltheti és lassítja a kommunikációs folyamatokat.

Az egyterű és a cellás irodákat ötvözi a kombi iroda. Nagyobb cégek esetében a nyitott irodában divíziók, csapatok, csoportok szerint oszlik meg a munkaerő, itt az íróasztalok akár össze is kapcsolódhatnak egymással, vagy több sorban helyezkedhetnek el. Ezen belül vannak az úgynevezett sejtirodák vagy cellairodák, amelyekben ketten vagy négyen dolgoznak. Az asztalok itt általában egymással szemben helyezkednek el. Amennyiben a dolgozók munkája olyan jellegű, hogy bizalmas információkat dolgoznak fel vagy nagy fokú koncentrációt igénylő feladatokat végeznek, privát irodát kell biztosítani számunkra.


A home office-t, azaz az otthoni munkavégzést, főleg külsős munkatársak vagy távmunkások használják. Itt az iroda egybeesik a privát élettérrel, ideális esetben külön dolgozószobáról vagy a nappalin belül paravánnal elválasztott dolgozósarokról van szó. A home office biztosítja a dolgozó számára a legnagyobb szabadságot és rugalmasságot, de csökken az azonosulás, elköteleződés, gyakrabban fordulhatnak elő kommunikációs problémák is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lexi Ryan – Sodródás

  Lexi Ryan – Sodródás

  Régebben csak egy dolog érdekelt, a foci – az edzések, a meccsek, hogy kiérdemeljem a helyem a legjobb csapatban a profik között.

 • Karanténklipek, avagy amikor Mozart vasal

  Karanténklipek, avagy amikor Mozart vasal

  A karantén idején a színészek is betartják a szabályokat, és úgy vigyáznak magukra és a környezetükre, hogy csak a legszükségesebb esetekben mozdulnak ki otthonról.

 • Arcfestés gyerekeknek és felnőtteknek

  Arcfestés gyerekeknek és felnőtteknek

   Az emberi test díszítése, festése nagyon régi időkre nyúlik vissza. Emberőseinknél mágikus jelentése volt, többek között színekkel is kommunikáltak egymással. Amikor az Észak-Amerikában élő indiánok harca indultak, illetve amikor ünnepeltek, kifestették az arcukat.

 • Kóstolta már? Készítsen tejlevest

  Kóstolta már? Készítsen tejlevest

  A régi magyar konyhában nagyon sokfajta étel található, amelyek ma már feledésbe merültek. A pásztorkodó népeknél gyorsan megoldották az ételkészítést, ha éhesek voltak. Adva volt a tej. Az ételkészítésben élen jártak a juhászok, a gulyások vagy éppen a kecskepásztorok.