EUR: 336,27 Ft
CHF: 316,72 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Belföld

Az új NAT nagyobb mozgásteret biztosít az iskoláknak

A módosított Nemzeti alaptanterv a 2012-ben elfogadotthoz képest nagyobb mozgásteret biztosít az iskoláknak – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

– A helyi sajátosságok megjelenítésére biztosított tízszázalékos mozgásteret húsz százalékra emelték a módosított alaptantervben. Ennek megfelelően a tantárgyak esetében a Nemzeti alaptanterv tartalmai 80 százalékos óraterhelésre készültek – mondta az államtitkár.


Credit line: MrCat.com.ua / DPphoto / Profimedia

Maruzsa elmondta, hogy a NAT korlátozza az óraszámokat, ezzel csökkentve a tanulói és pedagógusi terheket. A pedagógusok és a szülők szerint is túl magas az óraszám, ami annak tudható be, hogy a 2012-es NAT csak minimumóraszámot rögzített, felső határt nem.

Az államtitkár szerint a nyelvtanulásnál is óriási reformokra lehet számítani, cél a második idegen nyelv bevezetése a középiskolákban.

– Az idegen nyelv oktatása terén is változások lesznek, a módosított NAT által kommunikációalapú nyelvoktatást szeretnének megvalósítani. Ez a módszer eltér a magyar hagyományoktól, amelyek szerint a nyelvoktatásban inkább a nyelvtani ismeretek átadására koncentrálnak – fejtette ki Maruzsa.

Kapcsolódó Cikkek