2020. április 08., szerda
Dénes

Extra

Bodrogi Gyula: Képtelen vagyok felfogni, hogy Csukás elment

Életének 84. évében elhunyt Csukás István. A Kossuth-díjas magyar író tele volt tervekkel, nemrég készült el a Süsü, a sárkány folytatásával, és izgatottan várta hogyan fogadják majd. Az egészsége azonban közbeszólt. Barátja, Süsü legendás hangja, Bodrogi Gyula megrendülten mesélt az utolsó találkozásukról a Lokálnak.

Csukás István (Fotó: Máté Krisztián)

„Csukás István 83 évesen itt hagyott bennünket és kicsit mindannyian úgy érezzük, mintha árvábbak lennénk nélküle. A meséibe kapaszkodunk, hiszen Süsü, a sárkány, Mirr-Murr kandúr kalandjai, Pom Pom meséi és természetesen a Nagy Ho-ho-ho-horgász örökre velünk marad, az életünk, gyermekkorunk részeként” – tudatta a szomorú hírt közleményében az Újszínház.


A Lokál információi szerint a Kossuth-díjas író egy jó ideje gyengélkedett. Kórházban kezelték, tegnap reggel kórtermében hunyta le örökre szemeit.

Csukás életét a gyerekek iránti szeretete és a nekik való írás töltötte ki. Bár sajátja sosem született, azt vallotta: a meséin keresztül egymillió gyereket nevelt fel. „Mikor már rájöttem, hogyan kell írni a meséket, rögtön elhatároztam, hogy csupa derűs dolgokat fogok adni a gyerekeknek. Úgy fogalmaztam meg magamnak, hogy minden gyerekbe annyi életörömet kell belegyömöszölni, hogy az kitartson 80-100 éves koráig. Ami örömet, derűt, vidámságot ki tudok magamból csiholni, azt mindet nekik adom” – nyilatkozta a Lokálnak szeptemberben.


A legendás meseíró tollából folyamatosan eredtek a vidám, kedves, csodálatos történetek. Utolsó munkája, a Süsü, a sárkány új részeinek megírása volt, amivel karácsony előtt készült el, és a tervek szerint az idei év végén jelennek meg. Csukás izgatottan várta a fogadtatást. Hónapokig otthonában elzárkózva, írógépén költötte az újabb kalandokat, amik az űrben játszódnak. A híres egyfejű ismét Bodrogi Gyula hangján szólal majd meg. A 85 éves színész megrendülten nyilatkozott a Lokálnak barátja elvesztéséről.

(Fotó: Máté Krisztián)

– Képtelen vagyok felfogni, hogy Csukás elment. Váratlanul ért a hír, és mérhetetlenül szomorú vagyok. Már a Süsü születése előtt megismerkedtünk, a közös munka során pedig nagyon jó barátok lettünk. Időnként felhívtuk egymást telefonon, legutóbb a nyáron találkoztunk az egyik Süsü-rendezvényen. Tele volt tervekkel, és nagyon izgatottan várta, miként fogadja majd a közönség az új részeket. Se én, se a közös barátaink nem tudtak arról, hogy kórházban kezelik.

Eltemette feleségét

Csukás háromszor nősült meg, harmadik feleségével negyven évig éltek a legnagyobb boldogságban budai lakásukban, illetve nyaranként balatonszárszói házukban. Az író neje 2017-ben hunyt el.  „A feleségem hiánya örökké űr marad a lelkemben, de már kezdek hozzászokni, hogy nincs többé. Csodálatos és gazdag negyven évet éltünk át együtt, és ezekből az emlékekből táplálkozom a mindennapokban. A munkám pedig a másik gyógyír a lelkemnek, ami a gyászban is igazi terápia volt számomra” – mesélte lapunknak két éve az író.

Kapcsolódó Cikkek