2020. augusztus 12., szerda
Klára

Életmód

Boris Vian csodálatos élete a halál árnyékában

Boris Vian minden nehézségen felülkerekedő életörömét idézik meg sanzonjai, regényalakjai és a kortársak emlékei alapján a Tajtékos dalok című előadás, amelynek március 10-én lesz a bemutatója a Kálmán Imre Teátrumban. A Budapesti Operettszínház a Cafe Vianban látta vendégül a sajtó képviselőit, ahol bemutattak egy különös videoklipet is, amely az előadás finálé dalából készült.

Boris Vian születésének 100. évfordulójára időzítette Kiss Csaba rendező a bemutatót. A történet a ravatalnál kezdődik, ugyanis Vian élete mindvégig a halál árnyékában telt. Szívbetegsége miatt gyerekkora óta tudta, hogy keveset fog élni, ezért gyorsan és tartalmasan élt. Az előadás címe legismertebb regényére, a Tajtékos napokra asszociál.


Széles Flóra, Kékkovács Mara, Gubik Petra, Györgyi Anna Vian sanzont énekel

– A cím nem véletlen, Vian szürreális világa, képekben gazdag csapongó fantáziája, tabuk nélküli valósága elevenedik meg a színpadon. Az előadás játék életre-halálra, kiszenekarra – árulta el a Lokálnak Kiss Csaba, és azt is elmondta, hogy 11 Vian sanzont fordítottak le olyan költők és műfordítók, mint Müller Péter Sziámi, Kiss Judit Ágnes vagy Takács M. József. Bár 100 éves lenne Boris Vian idén, mégis a mai napig korszerűnek érezzük.

A zongoránál Kovács Adrián, a szíbpadon Kocsis Dénes , Földes Tamás , Cseh Dávid Péter és Pálfalvy Attila

 

 

– Vian titka a szabadság. Érett kamaszkorban, a nagy lázadások és titkok idején talál rá az ember, és vissza-visszatér hozzá mikor a világ káosza ellepi a lelkét. Vian világa szabad, játékos, tele van fantáziával, ízekkel, színekkel, hangulatokkal: szereti az életet. Ami nem lehetett igazán könnyű a németek által megszállt Párizsban, egy gyerekkori gyógyíthatatlan szívbetegség árnyékában. Ez okozta korai halálát is – magyarázta a rendező, aki  húsz éves korában találkozott először Viannal, akinek halála éppen olyan szürreális volt, mint élete: szíve egy moziban állt meg, a regényéből készült csapnivaló film próbavetítésén.


 

Mire elég 39 tajtékos év?

Vian életének 39 évében mérnök, trombitás, színész, műfordító, jazzkritikus és festő is volt. Az Operettszínház előadásában megjelenítjük életének főbb figuráit, két feleségét Michelle-t és Ursulát, apját, testvérét, barátait, a regényéből készült végzetes film rendezőjét és természetesen őt magát. Négy színész játssza, énekli a szerepeket két szereposztásban. Györgyi Anna, Kékkovács Mara, Gubik Petra, Széles Flóra, Földes Tamás, Pálfalvy Attila, Kocsis Dénes és Cseh Dávid Péter. A zenei vezető Kovács Adrián, a látványtervező Berzsenyi Krisztina.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezért fontos matekot tanulni!

  Ezért fontos matekot tanulni!

  Van egy különös nép Dél-Amerika esőerdőiben, az ő világukban nem létezik a matematika. De mielőtt minden iskolás gyerek ebbe a matekmentes paradicsomba vágyna, nézzük meg, hogy miért léteznek olyan civilizációk, ahol nincsen matematika, és miért alakult ki mégis a legtöbb kultúrában.

 • Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Nagyon sokan a drága tisztítószereket vásárolják, mivel abban reménykednek, hogy végre tiszta lesz a gáztűhelyük, ragyogni fognak az odakozmált edényeik.

 • Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  A tenyérből való olvasás az emberi sorsot illetően, nem új keletű tudomány. Sok-sok évszázadnyi tapasztalat alapján állítják, hogy vannak bizonyos vonalak, amelyekből következtetni lehet az illető személyiségére. Ilyen az „életvonal”. Az apost.com szerint világszerte sok ember hisz abban, hogy a tenyerünkön lévő vonalak sok mindent felfedhetnek a személyiségünkről és még a jövőt is segíthetnek megjósolni.