2020. április 08., szerda
Dénes

Életmód

Borókabogyó: fűszer- és gyógynövény

A borókabogyó számos magyarországi kert dísznövénye, ám viszonylag keveset foglalkoznak az emberek a bogyó gyógyhatásaival. Mielőtt a fenyőállítás divatba jött, a borókát előszeretettel használták karácsonyfaként Európában és Észak-Amerikában egyaránt. Utóbbi területen egy-egy helyen még most is borókát díszítenek a szeretet ünnepére. A konyha és a pikáns ízek szerelmesei viszont fűszerként használják levesek, húsételek elkészítéséhez, ízesítéséhez.

Sokoldalú, soknevű


A szakirodalom azt mondja róla, hogy a ciprusfélék családjába tartozik: fűszer- és gyógynövény egyszerre. Népies neve: apró fenyő, borovicska, fenyőtüske, borsikafenyő, borsfenyő, fenyőmag, gyalogfenyő, törpeboróka, töviskés fenyő, borókafenyő, gúzsfenyő, pattanófenyő, komkék.

Európában (vagyis az Óvilágban) északon, és Észak-Amerikában is talán ez a legelterjedtebb ciprusféle.


Lassan növő, fényigényes, szárazságtűrő faj, amely meszes és mészmentes talajon egyaránt megél. Rendkívül alkalmazkodó képes.

Európai és magyarországi elterjedése

Európa középhegységeiben, a Brit-szigeteken érzi magát igazán otthon, de hazánk legtöbb tájegységén megtalálható. Magyarországon főleg a karsztfennsíkokon (Aggteleki-karszt, Bükk-fennsík) nő, ahol a legelőkön, felhagyott gyümölcsösökben a galagonyával és a kökénnyel együtt jelenik meg.

Védett, jégkorszaki maradványnak tekintett ősborókás nő a Duna-Tisza-közének meszes homokjain, amely a Kiskunsági Nemzeti Park egyik látványossága.

Maga a közönséges boróka nem védett növény, de ez a növénytársulása (borókás-nyáras) veszélyeztetett és védendő fás társulás, a boróka pedig Alföld egyetlen, őshonos fenyőféléje.

A Dél-Dunántúlon mészmentes homoktalajon alakult ki a legeltetés hatására a Barcsi-ősborókás. A klímaváltozás hatásaira jól reagál, szárazságtűrő, Jó szárazságtűrő, az illata kifejezetten kellemes.

A termése kékesfekete, apró bogyó, aminek érdekessége, hogy két évente lehet szüretelni. Első évben lassan kifejlődik, majd második év nyár végére szépen sötét színűre, húsosra érik.

A szúrós ágak nehezítik a szüretet. A termés lerázásához érdemes botot igénybe venni. A földről könnyebben össze lehet gyűjteni a termést foglalta össze a Farmakognóziai Hírek.

Gyógyászati felhasználása

A boróka bokor friss termése C-vitamint és flavonoidokat tartalmaz, emellett pedig jelentős mennyiségű illóolaj is van benne. Ennek a kombinációnak köszönhetően légzőszervi megbetegedések elleni teakeverékekbe is bele lehet főzni, de kezelhető vele húgyúti fertőzés, epekő, emésztési zavar és reumás panasz is, étvágyjavító hatása is van, kihajtja a felesleges vizet a szervezetből.

A konyhában is főszereplő

A növény termését a gasztronómiában is többféleképpen hasznosíthatják. A borókapárlat lehet különböző italok alapja. A bogyókat akár frissen, akár szárítva, egészben vagy őrölve fűszerként is alkalmazhatják húsok (főként vad- és füstölt húsok) kiváló kiegészítőjeként, de levesek ízesítőjeként is elfogadják.

Kapcsolódó Cikkek

  • Formák gipszből

    Formák gipszből

    A gipsz nagyon ősi anyag: az ókortól kezdve napjainkig felhasználják építkezésekhez, belső falmegerősítéshez, tömítőanyagként, illetve a kézművestechnikában.

  • Erre is jó a fekete áfonya

    Erre is jó a fekete áfonya

    Ki ne szeretné csipegetni a bogyós növényeket az erdőben járkálva? Savanykás ízük csillapítja a szomjat.