2020. április 08., szerda
Dénes

Életmód

Csíráztassunk otthon

A boltokban cserepekben lehet kapni csíráztatott növényeket, ám házi körülmények között is meg lehet kísérelni csíráztatni a magvakat. A csíra, a friss hajtások fogyasztása feldobja az ételek ízét.

Különböző szakkönyvek írnak arról, hogyan kell csíráztatni őket. A magokba bele van kódolva, hogy mikor van a csírázási idejük, ezért némileg be kell csapni őket ahhoz, hogy akkor csírázzanak, amikor az a házigazda úgy akarja. Sok növény magja olyan anyagot tartalmaz, amely meggátolja ezt a folyamatot, hiszen az a lényeg, hogy minden akkor teljesüljön, amikor optimális. Kellő hozzáértéssel a gátló anyag kioldódik és csírázni kezdenek.


Megfigyelték, hogy például a káposzta, a torma csírabontási ideje 15 perc; a retek magvaké 30 perc, a póréhagyma, a paprika, a petrezselyem, a metélőhagyma is a vöröshagyma 60 perc alatt engedi ki a csíráját. A gyógynövényes forrázatban áztatott magok gyorsabban csíráznak. Áztatás után az egészséges magvak megszívják magukat nedvességgel és az edény aljára fognak süllyedni, érdemes befőttes üveget használni, és letakarni, így ahonnan nem jutnak be a bogarak. Ám nem lehet azonnal fogyasztani a parányi csírákat, a növekedésükhöz még néhány napot várni kell, amikor már tökéletes lesz a „szüreteléshez”. Számos ásványi anyagot tartalmaz, ami nagyon egészséges és a csírával együtt természetes módon lehet elfogyasztani – írta a hobbikert.hu internetes magazin.

Kapcsolódó Cikkek

  • Formák gipszből

    Formák gipszből

    A gipsz nagyon ősi anyag: az ókortól kezdve napjainkig felhasználják építkezésekhez, belső falmegerősítéshez, tömítőanyagként, illetve a kézművestechnikában.

  • Erre is jó a fekete áfonya

    Erre is jó a fekete áfonya

    Ki ne szeretné csipegetni a bogyós növényeket az erdőben járkálva? Savanykás ízük csillapítja a szomjat.